Cele mai bune 35 de materiale jurnalistice din 2017
– nominalizările Premiilor Superscrieri #7 –
Noua generație de jurnaliști și autori de non-ficțiune este mai pusă pe treabă ca oricînd și demonstrează, prin realizările din ultimul an, că presa românească de calitate nu mai este un mit. La a șaptea ediție, competiția Premiile Superscrieri a reușit să adune cele mai multe materiale de impact de pînă acum, oferind juriului o misiune grea. Lista nominalizărilor s-a extins la 35 de titluri, atît din presa independentă, cît și cea mainstream.
Teodor Tiță (director de știri Europa FM), președintele juriului, oferă un vot de încredere pentru sănătatea presei: „Poate sună ca un clișeu, dar an de an, Superscrierile cresc. Am spus asta și la edițiile anterioare (cele la care am participat ca membru al juriului), însă ceea ce face concursul de anul ăsta special e valoarea relativ egală a materialelor înscrise. Juriul a avut o misiune teribil de complicată. La stabilirea ierarhiilor finale, a fost nevoie să mergem pînă la un nivel de detaliu de care nu aveam nevoie în trecut, cînd cîștigătorii erau la distanță mare de următorii clasați. Asta e o veste bună. Partea sănătoasă a presei românești se întărește după ani de declin și fiecare text sau video înscris la concurs e o dovadă fermă și ușor de verificat.”
Cele 35 de materiale nominalizate pot fi accesate e site-ul FFFF.ro. Cîștigătorii finali se vor anunța pe 20 noiembrie, în cadrul Galei de Premiere, la Teatrul Național București.
Publicul este invitat să voteze materialul preferat, care va primi premiul special Superscrierea Cititorilor. Formularul de votare este disponibil aici.
Valoarea premiului constă în suma adunată din vînzarea cărții Superscrieri în ultimul an – așadar, cei care doresc să susțină direct, pot face o donație achiziționînd cartea.
Nominalizații Premiilor Superscrieri #7 și publicațiile în care au semnat materialele înscrise în competiție
Investigație: Adina Daneș & Alexandru Evanghelidis (Brrlog), Bianca Felseghi (PressOne), Bogdan Groşereanu (Gazeta de Sud), Cristian Delcea & Mihai Voinea (Recorder), Iurie Sanduța & Vladimir Thoric (RISE Moldova), Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), seria de zece materiale despre Liviu Dragnea (RISE Project), Victor Ilie (RISE Project).
Reportaj: Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Diana Meseșan, Georgiana Ilie, Vlad Odobescu (autori care semnează în Decît o Revistă), Lina Vdovîi & Michael Bird (Casa Jurnalistului), Polina Cupcea (oamenisikilometri.md/Republica Moldova).
TV & video-jurnalism: Alex Nedea, Ana Iorga, Andrei Ciurcanu (episoade „În premieră”, Antena 3), Cristian Delcea & Mihai Voinea (Recorder), Eliza Zdru (film documentar), Violeta Gorgos (TVR).
Portret: Delia Marinescu (Casa Jurnalistului), Irina Tacu, Oana Sandu și Radu Ciorniciuc (cu materiale semnate în Decît o Revistă), Polina Cupcea (oamenisikilometri.md/Republica Moldova), Valentin Șchiopu (PressOne).
Opinie – New Media & Blogging: Alex Tocilescu (Decît o Revistă), Alin Fumurescu (PressOne), Bogdan Groșereanu (Gazeta de Sud), Lavinia Gliga (Decît o Revistă), Ruxandra Burcescu (Republica), Vlad Andriescu (Start-up.ro).
Pentru prima oară în juriul Premiilor Superscrieri, Vintilă Mihăilescu (antropolog și editor Dilema Veche) despre jurizare: „Ce minunat este să-ți fie greu! Greu să alegi, pentru că ai de unde, pentru că nu știi ce să alegi mai întîi, pentru că toate materialele vorbesc o limbă frumoasă cu aproape uitaseși că există… Și ce bine e cînd constați că nu e așa de rău cum îți imaginai și poți să-ți recapeți încrederea în jurnalism!”