Cel mai cinstit și mai cult guvern

9 ianuarie 2014   Dileme on-line

Biblioteca Pedagogică Națională va deveni o secție a Bibliotecii Centrale Universitare din București. Adică, mai pe scurt, va dispărea. Așa a hotărât Guvernul printr-o ordonanță de urgență publicată pe 30 decembrie.

Povestea e însă mai veche. Imobilul în care își are sediul BPN a fost restituit fostului proprietar încă din 2006. De atunci, conducerea bibliotecii a tot solicitat Ministerului Educației (căruia îi este subordonată) găsirea unui nou sediu. A primit tot felul de răspunsuri: că nu există spații disponibile, că ar trebui să se adreseze Primăriei, că ministerul își va construi în 7 ani un sediu nou și îi va rezerva acolo un etaj (!).

Așadar, toate guvernele și toți miniștrii Educației din 2006 încoace știau că e o problemă și nu au făcut nimic. Acum, Guvernul cel mai cinstit al țării a “rezolvat-o” în stilul propriu, ca un guvern iubitor de cultură ce se află: prin centralizare. La fel a încercat și cu Muzeul Țăranului Român (care ar fi urmat să fie comasat cu Muzeul Satului), la fel a făcut și cu alte instituții. Iubirea de cultură a executivului nostru e atât de mare încât o “strânge în brațe” până o sufocă. Iar “viziunea” sa culturală e strict imobiliară: instituțiile culturale înseamnă niște sedii. Atât. Dacă nu sunt sedii suficiente, le înghesuim sub același acoperiș și gata. Așa hotărâm “noi”, căci de-aia avem puterea, nu? În cazul de față, nu e clar dacă BCU are spații de depozitare suficiente pentru cele aproape 500.000 de volume și documente din colecțiile Bibliotecii Pedagogice Naționale. Specialiștii în domeniu spun că n-are. Și mai spun că funcțiile specifice ale bibliotecii se vor pierde prin această “absorbție”. Ministrul Educației, dl Remus Pricopie, spune că nu și promite că directorul BPN va fi director-adjunct al BCU, iar salariații vor fi păstrați. Om vedea. 

Dincolo de promisiunile că “va fi bine”, rămâne de discutat o problemă serioasă. BPN are rol de îndrumare pentru bibliotecile corpului didactic și pentru bibliotecile școlare. La acest capitol, stăm prost. Conform Asociațiilor de bibliotecari din România (care au protestat împotriva desființării BPN), zeci de biblioteci școlare au fost desființate, iar cele rămase n-au primit de cinci ani finanțare pentru achiziții de cărți noi.

Citiți articolul integral pe

Mai multe