Cei şase români de pe Lista New Europe 100

23 noiembrie 2017   Dileme on-line

În fiecare an, 100 de oameni sau echipe care excelează în inovare în afaceri, conducere politică, antreprenoriat social, cultură sau în alte domenii, sînt premiați prin proiectul New Europe 100, un proiect susținut de Fundația Res Publica, Google, Fondul Internațional de la Visegrad și Financial Times.

Danuta Dobrzynska-Schimmer, project manager, a declarat, în exclusivitate pentru Dilema veche, că New Europe 100 este, în multe privințe, o rampă de lansare pentru acei oameni cu idei inovative care pot schimba lumea, „oameni mînați în luptă de pasiunea lor reală pentru schimbare, curajul de a contesta status quo-ul și ideile mari pe care le avansează.”

Marea șansă și provocare în Europa Centrală și de Est este trecerea de la economia tradițională la etapa construirii competitivității prin intermediul unei economii modernizate, bazate pe inovare.

„În 2017 am identificat o nouă provocare: cooperare. Avînd 400 de echipe și persoane înscrise pe listele NE100, dorim să-i încurajăm pe toți să lucreze în rețele. Cooperarea oferă șansa de a fi mai eficient, de a avea un impact mai mare, de a împărtăși cunoștințele și bunele practici.”

Cum se derulează acest proiect? Primul pas este nominalizarea. Proiectul fiind public, toată lumea poate face această nominalizare pe site-ul www.ne100.org. „Colaborăm, de asemenea, și cu zeci de instituții din regiune, dar și cu premianții edițiilor anterioare. După această nominalizare publică, reprezentanții organizațiilor care conduc proiectul – Google, Financial Times, IVF și Res Publica – decid cine este cel mai inovativ, cine are un impact mare, cine schimbă cu adevărat lumea.”

Ce cîștigă premianţii?

Cel mai mare beneficiu: intră în cea mai creativă și mai inovatoare rețea din regiune. Este o posibilitate de a intra în contact direct cu cei mai influenți oameni: lista celor 100 de premianți este publicată de Financial Times – iar această mediatizare are un impact real. „De asemenea, sîntem parteneri ai multor conferințe regionale, avînd deci oportunitatea de a-i invita pe cîștigătorii noștri să participe la evenimente importante. Proiectul NE100 nu este doar o listă, este o cooperare pe mai multe niveluri. Dacă doriți să vă alăturați – vizitați site-ul nostru ne100.org sau urmăriți-ne pe Facebook – și apoi, anul viitor, puteţi să vă propuneți pe dvs. sau pe prietenii dvs. inovativi. Credem că cei identificați în lista New Europe 100 vor produce o schimbare global în următorii 25 de ani în toate domeniile importante. Sînt cei care privesc înainte, în viitor, în activitățile lor de bază, folosind noile tehnologii în epoca digitală.”

Printre premianții de anul acesta se află și şase români. Cine sînt aceștia?

Cristina Bogăteanu, Devicehub.net – a creat o platformă viabilă și universală care oferă servicii de cloud pentru comunicarea IoT – Internet of Things, prin intermediul căreia orice dispozitiv electronic poate fi conectat la Internet, dar și pentru că a reușit să implice și să apropie copiii de domeniul roboticii.

Alin Chiriac, Adfaber.org – a folosit tehnologia pentru a realiza o schimbare socială, oferind copiilor din toate mediile sociale acces liber la educația informatică și cursuri direct corelate cu cererea de pe piața IT.

Sergiu Ardelean, Artivive – a inventat o aplicație care le permite artiștilor să creeze noi dimensiuni ale artei prin combinarea artei clasice cu cea digitală – dimensiunea digitală deschizînd astfel ușa către o lume de posibilități.

Florin Talpeș, Bitefender Box – a găsit o soluție de securitate pe Internet care include hardware, cloud, software care protejează casele inteligente – de la simplul smartphone la TV și toate acele aparate de uz casnic și gadget-uri, cum ar fi termostatele Wi-Fi, consolele de jocuri și chiar monitoarele pentru copii.

Daniel Dines, Uipath.com – a proiectat și a construit o platformă avansată de automatizare. Afacerile, de orice tip, furnizorii de outsourcing și organizațiile partajate de servicii pot utiliza acest software pentru a oferi beneficii în ceea ce privește calitatea, viteza și costul operațional

Ana Maria Udriște, Avocatoo – a dezvoltat un start-up juridic, o platformă prin intermediul căreia oricine are nevoie de un avocat îl poate contacta. De asemenea, a creat o piață online pentru clienți și avocați, ajutînd la găsirea unor soluții preliminare, în mod gratuit, conectînd cele două părți într-un mod extrem de facil.

Mai multe