Cea mai bună piesă de teatru a anului

7 februarie 2020   Dileme on-line

Matilda și groparii, de Stela Giurgeanu, declarată „Piesa anului 2018” la Gala Premiilor UNITER, va avea premiera oficială sîmbătă, 15 februarie 2020, la TNB, Sala Atelier, de la ora 20.00. Spectacolul este realizat sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava.

„O comedie neagră despre eterna dispută dintre femei şi bărbaţi, plină de suspans ca un policier, din care nu se ştie niciodată cine iese învingător, sau măcar... la suprafaţă. Un text despre o generație care și-a îngropat demonii spre a-i lăsa generației următoare dreptul la fericire” - anunță comunicatul de presă al TNB.

În regia lui Mircea Rusu, cu o distribuţie aleasă şi dirijată cu fineţe psihologică, Matilda şi groparii este un spectacol‒pledoarie pentru libertatea femeilor atât de puternice în toată fragilitatea lor, un joc al aparenţelor, camuflînd dureri teribile şi răni cicatrizate. „Această împletire de spaimă și umor, umorul negru, mă fascinează. Este un microunivers care respinge și atrage în același timp” a declarat regizorul spectacolului, Mircea Rusu.

„Cine vrea să rîdă ca șampania?” întreabă cunoscutul jurnalist Eugen Istodor, pe HotNews. „Să meargă la Matilda și groparii. Cine vrea emoție, suspans, amuzament, înfricoșare, happy-end? Să meargă la Matilda și groparii. Cine vrea feminism cu lopata? Să meargă la Matilda și groparii. Cine vrea satisfacții intelectuale, precum reinterpretări ale cehovienelor Trei surori, Livada de vișini, dar și un pic din Așteptându-l pe Godot de Beckett? Să meargă la Matilda și groparii. Cine vrea lucru deștept făcut să vadă Matilda și groparii de pe scena Teatrului Național București.”

Despre piesă, autoarea, Stela Giurgeanu, spune: „Dacă lucrurile nu sînt totuși ceea ce par a fi? Dacă cineva care spune întruna glume, ascunde o traumă? Dacă cineva care pare angelic este, în fapt, un diabolic? Poate fi un om puternic, un om extrem de fragil? Un om rece și detașat, care rîde de ideea de iubire, nu cumva tînjește disperat după iubire? Prinși în ritmul unei vieți trepidante, ignorăm de multe ori suferințele celor din jur – riscînd astfel să construim acel cerc vicios în care și cei din jur vor fi surzi la suferințele noastre. Pentru că Matilda și groparii este, în primul rînd, o piesă despre aparențe, pare o comedie. Însă, după cum mi-a spus un spectator: „nu prea știi dacă să rîzi sau să plîngi”. Și cred că, prin asta, mi-am atins scopul: să dau oamenilor răgazul să se gîndească de două ori înainte să pună o etichetă și să ofer o călătorie pe axa dintre bine și rău, o călătorie plină de nuanțe – la finele căreia să zgîndăresc, fie și pentru puțin, blazarea cotidianului”.

Redactor al revistei Dilema veche, Stela Giurgeanu este un jurnalist axat cu consecvenţă pe teme sociale. Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la Concursul anual organizat de UNITER sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Primul premiu al UNITER, pentru cea mai bună piesă a anului, l-a primit în 2015, pentru piesa Timpul nebunilor, care a fost reprezentată într-un spectacol-lectură, la TNB. În 2016, autoarea este din nou nominalizată la același premiu pentru piesa Colecţionarul de timp. În 2019, Stela Giurgeanu primește un nou premiu pentru cea mai bună piesă, pentru Matilda şi groparii - piesă publicată la Editura Unitext.

Vă invităm, așadar, să descoperiţi acest spectacol, în premieră la TNB, în regia lui Mircea Rusu, scenografia lui Gabi Albu, ale cărei creaţii le-aţi putut admira recent, cu ocazia premierelor Neguţătorul din Veneţia şi Livada de vişini.

Din distribuţie fac parte: Amalia Ciolan / Liliana Hodorogea, Cesonia Postelnicu / Tania Popa, Erika Băieşu / Oana Constantinescu, Fulvia Folosea / Cristina Constantinescu, Lari Giorgescu / Dragoș Ionescu.

Următoarele reprezentaţii ale spectacolului Matilda şi groparii vor avea loc în zilele de 18 şi 28 martie 2020, la Sala Atelier, de la ora 20.00.

Mai multe