Ce va urma în ciclism după afacerea Armstrong?

23 octombrie 2012   Dileme on-line

Jean-Julien Ezvan și Cyrille Haddouche semnează în Le Figaro un articol despre această știre care a făcut înconjurul lumii: UCI (International Cycling Union) a acceptat raportul propus de USADA (The national anti-doping USA) și lui Lance Armstrong și acestuia i-au fost retrase în mod oficial cele 7 victorii din Turul Franței.

Li se dau cuvîntul lui Javier Guillen, organizatorul Turului Spaniei, lui Christian Prudhomme, directorul Turului Franței, reprezentanților comisiei americane anti-doping. Toți sînt de părere că, după acest caz, ciclismul mondial va intra în altă epocă.

Christian Prudhomme declară: “Nu sînt neliniștit în legătură cu nebunia de pe circuit, nici de audiența de care se va bucra cea de-a 100 ediție a Turului Franței (care va avea loc în perioada 29 iunie-21 iulie). Dar UCI va trebui să învețe toate lecțiile din această afacere. Anturajul sportivilor care trișează trebuie și el pedepsit. Nu doar concurenții. Aceasta este povestea lui Armstrong: un talent care ani și ani a dominat în marile competiții, a fost campion al lumii cînd avea 21 de ani la triatlon, dar s-a jucat cu focul…”

Printre fani părerile sînt împărțite. Un lucru e sigur: Lance Armstrong a dus ciclismul la un nivel impresionant.

(Ana Maria Sandu)

Mai multe