Ce se întîmplă cu imigranții?

20 august 2015   Dileme on-line

Cum gestionăm fluxul de imigranți în Europa – a fost scopul întîlnirii dintre Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve și omologul său german, Thomas de Maiziere și titlul articolului semnat de Matei Vișniec.
“Anul acesta Berlinul va avea de analizat peste 80000 de cereri” din partea celor care cer azil în Germania.
Fenomenul imigrației devine una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă Europa, un “măr al discordiei” care tinde să devină “chiar mai virulent decît cazul crizei grecești”.

“Chiar dacă țări precum Grecia sau Italia se află în prima linie a fluxului migrator, fiind poarta de intrare în Europa a multor clandestini și candidați la azil, ele sînt acuzate că îi redirecționează pe imigranți spre alte state, în special spre Germania. A doua destinație favorită a clandestinilor și a refugiaților, în special a  celor care fug de conflictele din Irak și Siria, este Suedia” – notează Matei Vișniec.

În afară de fluxul mare de imigranți, de problemele logistice pe care acest fenomen le implică, “Guvernul de la Berlin mai constată și creșterea numărului de acte xenofobe”, constatîndu-se  acte de violență îndreptate contra taberelor de refugiați, acte care, în declarația Angelei Merkel “nu sînt demne de țara noastră”.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe