Ce se întîmplă cu bărbații?
De cîțiva ani, mass-media lansează prognoze dintre cele mai îngrijorătoare în privința... bărbaților. S-a spus că bărbații sînt în declin, că a început războiul împotriva lor, ba chiar că li se apropie sfîrșitul.
Newsweek dezbate pe larg viitorul bărbaților. Autorii articolului (Andrew Romano și Tony Dokoupil) consideră că afirmațiile de mai sus au oarece substanță. De cînd economia americană a migrat dinspre mușchi spre creier, tot mai multe femei au început să lucreze. Procentul bărbaților din totalul forței de muncă a scăzut de la 70% în 1945 la mai puțin de 50% astăzi. În orașele mari americane, femeile tinere şi fără copii - noua generație, cu alte cuvinte - cîștigă cu 8% mai mult decît corespondenții lor masculini.
Femeile i-au ajuns sau chiar întrecut pe bărbați în ce privește studiile universitare și postuniversitare, în timp ce bărbații și-au păstrat primele locuri la alcoolism, sinucidere, vagabondaj, violență, criminalitate. Criza a contribuit și ea la declinul unor industrii majoritar masculine precum construcțiile sau manufacturile.
Întrebarea pe care puțini și-au pus-o, în această situație, este: dacă bărbații au început s-o ia razna, cum pot fi aduși înapoi pe linia de plutire?
Unul dintre posibilele răspunsuri la această întrebare a fost întoarcerea la mai vechile modele de masculinitate. „Masculinitatea ca forță”, „arta masculinității” au devenit sintagme folosite de antropologi și de autorii articolelor de lifestyle din reviste și de pe bloguri. Termenul de „retrosexual” apare ca posibil înlocuitor al celui, brusc demodat, de „metrosexual”.
Să fie, însă, acesta răspunsul la actualele probleme ale bărbaților? Autorii articolului din Newsweek sînt de altă părere...