Ce preț are frumusețea?

19 aprilie 2012   Dileme on-line

O anchetă a ziarului The Guardian vorbește despre o practică stupefiantă: o fabrică de cosmetice chineză folosește pentru fabricarea produselor de înfrumusețare, vîndute în Europa, pielea prelevată de pe corpurile condamnaților la moarte prin executare.

Colagenul (o proteină structurală majoră, prezentă din abundență în piele, oase și tendoane) e în mod curent folosită în chirurgia estetică pentru mărirea buzelor și pentru reducerea ridurilor. În China, utilizarea pielii condamnaților executați și a țesuturilor de la fetușii avortați e o practică obișnuită. Produsele sînt exportate apoi în Europa via Hong Kong.

În Europa, piața industriei cosmetice și a chirurgiei plastice, cele două mari consumatoare de colagen, nu e aproape deloc reglementată. Aceste produse se află într-un fel de zonă gri” a legalității. Potrivit sursei The Guardian, prețul fabricării colagenului în China reprezintă mai puțin de 5% din costul practicat în Occident.

Mai trebuie spus că în China, după datele Amnesty International, sînt executați anual 3 400 de prizonieri.
Autoritățile chineze se justifică prin faptul că au dreptul de a preleva pielea și oricare altă parte din corpul condamnaților la moarte fără a avea nevoie de consimțămîntul acestora.

Există mari semne de întrebare în ceea ce privește aceste practici, mai ales după dezvăluirile facute în 2001 în faţa Congresului american de către un medic chinez, care a declarat că a participat la prelevarea organelor de la mai mult de 100 de prizonieri executați. Chirurgii disecau corpurile în camioane parcate la locul execuțiilor. Medicul a mai mărturisit că a asistat la prelevarea pielii unui condamnat executat a cărui inimă încă bătea… 

(Ana Maria Sandu)

Mai multe