Ce instituţii culturale mai desfiinţează britanicii
UK Film Council va fi desfiinţat. Luni, 26 iulie 2010, Jeremy Hunt – ministrul Culturii, Mediei şi Sportului – a anunţat abolirea acestuia, ca urmare a necesităţii reducerii costurilor şi în acest departament. Consiliul Britanic pentru Muzee, Biblioteci şi Arhive va dispărea de asemenea. Vedem astfel cum, din cauza nesfîrşitei crize, nu doar la noi se desfiinţează teatre, filarmonici, instituţii culturale. Da, şi la ei se întîmplă.
Consiliul Britanic pentru Film a fost înfiinţat în 2000 de Guvernul Laburist, cu scopul de a susţine artiştii noi, precum şi de a promova cultura cinematografică britanică peste hotare, fiind inclus în categoria quango (acronim britanic, desemnînd o organizaţie cvasi non-guvernamentală). Consiliul se ocupă de distribuirea fondurilor obţinute din granturile oferite de Loteria Naţională, finanţînd proiecte de filme britanice interesante şi cît mai variate. De-a lungul timpului, a susţinut cu aproape 160 de milione de lire sterline peste 900 astfel de proiecte, ajungînd la mai mult de 200 de milioane de oameni şi facilitînd atingerea unei sume de box-office de aproximativ 700 de milioane de lire sterline în întreaga lume. Pentru mai multe detalii despre activitatea sa, puteţi accesa site-ul UK Film Council.
În acest context, anunţul ministrului Hunt a venit parcă de nicăieri. Că e criză ne-am lămurit cu toţii, dar astfel de hotărîri par, totuşi, grăbite şi nejustificate. Reacţiile în presă nu au întîrziat să apară.
În The Guardian, ni se prezintă în mod echilibrat poziţia lui Hunt şi argumentele aduse de acesta, dar şi opinii ale oamenilor de cultură, şocaţi, iritaţi sau pur şi simplu confuzi de ceea ce pare o lovitură adîncă dată culturii britanice. Tot aici, scriitorul şi scenaristul Ronan Bennett susţine că luarea unei astfel de decizii este „o mişcare ce ne va sărăci pe toţi”. El accentuează sentimentul de pierdere a unei instituţii esenţiale, oferind un exemplu personal (colaborarea pentru filmul Granny Made Me an Anarchist), cînd staff-ul UK Film Council a dovedit că „nu este format din birocraţi, ci din oameni care au ajutat la crearea de filme, care iubesc filmul, şi care cunosc realizatori de filme, ale căror frămîntări le înţeleg”.
Şi BBC are mai multe articole pe acest subiect, unul dintre ele cuprinzînd reacţii „la cald” ale cîtorva reprezentanţi ai industriei britanice de film.
La ceasul despărţirii, Total Film rememorează cele mai reuşite 10 proiecte realizate de UK Film Council (printre care se regăsesc Gosford Park, The Constant Gardener şi This is England). Pe restul vă invit să le descoperiţi singuri.