Ce găsiţi în Dilema veche de azi

21 iulie 2011   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta (nr. 388) ne învaţă cum să facem bani din alţi bani: "Ban la ban trage" -  sau în ce constă capitalismul speculativ.

Andrei Postelnicu scrie despre mecanismele crizei financiare, risc şi răsplata pentru asumarea acestuia. Lidia Moise încearcă să explice paradisurile fiscale, iar George Vulcănescu – tranzacţiile bursiere.

Andrei Pleşu listează cîteva din lipsurile politicienilor: carenţa exprimării, absenţa firescului, a autenticităţii, a convingerii, a angajării sincere şi a uitării de sine.

Cătălin Ştefănescu discută cazul mărcii înregistrate Ceauşescu: motivele d-lui Valentin Ceauşescu de a da în judecată OSIM-ul pentru folosirea respectivei mărcii pot fi de înţeles, dar nu sînt justificate: „Nicolae Ceauşescu a dorit cu orice chip să nu-şi mai aparţină, ci să se livreze plenar întregului popor.” 

Mircea Vasilescu explică de ce românii n-au talent. O companie de consultanţă în materie de resurse umane şi leadership, Heidrick & Struggles, a publicat Global Talent Index, o cercetare realizată în parteneriat cu Economist Intelligence Unit despre capacitatea ţărilor de a dezvolta, atrage şi păstra talentele. Conform acesteia, România se situează pe locul 36-37 şi stă prost la felul în care ştie să descopere şi să atragă talentele (adică oamenii care pot face performanţă), ceea ce duce la o masivă “fugă a creierelor”.

Revista a apărut astăzi la chioşcuri.
 

Mai multe