Ce gală e mai tare ca Oscarul?

31 martie 2011   Dileme on-line

Personalitate marcantă a secolului al XX-lea, Mihail Gorbaciov este cunoscut drept „omul care a schimbat lumea”. Ultimul conducător al Uniunii Sovietice (1985-1991) a jucat un rol important în căderea Cortinei de Fier şi încheierea Războiului Rece, fapt ce i-a adus, în 1990, Premiul Nobel pentru Pace.

Mihail Sergheevici Gorbaciov s-a născut pe 2 martie 1931 în Privolnoje, Uniunea Sovietică. În 1952 a intrat în Partidul Comunist, iar în 1955 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moscova. Doisprezece ani mai tîrziu, în 1967, obţine şi diploma de agronom-economist, la Facultatea de Economie a Institutului Agricol din Stavropol. Începînd cu anii ’80 ocupă poziţii importante în organele superioare de conducere a partidului, iar în 1985 este ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, poziţie pe care o va ocupa pînă în anul 1991. În 1998 – anul în care Gorbaciov introduce noţiunea de glasnost (un pas esenţial în slăbirea controlului guvermental asupra sistemului sovietic şi acordarea libertăţii de exprimare) –, revista Time îl desemnează Omul Anului. În 1992, devine fondator al Fundaţiei Gorbaciov – Fundaţie Internaţională pentru Studii Socio-economice şi Politice.

Pe 30 martie 2011 a avut loc la Londra – la Royal Albert Hall –, Gala Aniversară dedicată lui Mihail Gorbaciov, care a împlinit anul acesta 80 de ani. Corespondentul BBC Bridget Kendall reia, pe scurt, evenimentul de aseară, iar The Guardian ne prezintă desfăşurarea galei în imagini.

Cu Sharon Stone şi Kevin Spacey drept gazde, gala a avut invitaţi de marcă: fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa; preşedintele Israelului, Şimon Peres; fostul ministru britanic pentru Afaceri Externe, David Owen, precum şi VIP-uri – Arnold Schwarzenegger, Goldie Hawn, Milla Jovovich, Shirley Bassey etc.

În cadrul ceremoniei, s-au acordat trei premii altor trei oameni care au schimbat lumea – inventatorul Web-ului – Sir Tim Berners Lee –, mogulul media şi fondatorul CNN – Ted Turner –, şi un tînăr inginer, în vîrstă de 25 de ani, din Kenya – Evans Wadongo.

Totuşi, nu putem omite faptul că, deşi în Europa Mihail Gorbaciov este apreciat şi sărbătorit, nu se întîmplă la fel şi în Rusia, unde există încă multe voci care îl învinovăţesc pentru căderea regimului sovietic.

Mai multe