Cărţile din închisoare - "portiţa" campaniei anticorupţie din România

5 ianuarie 2016   Dileme on-line

Cărţile scrise de deţinuţi sînt o "portiţă" ce subminează campania anticorupţie a României, scrie cotidianul britanic The Guardian. Acesta menţionează că publicarea unei cărţi cu valoare ştiinţifică poate reduce cu 30 de zile pedeapsa cu închisoarea, dar nimeni nu evaluează impactul pe care îl are numărul mare de deţinuţi ce exploatează această lege. Potrivit site-ului românesc de ştiri Hotnews, care citează datele Ministerului de Justiţie, în perioada 2013-2015, 200 de deţinuţi au scris 400 de cărţi în penitenciarele româneşti. În 2012, au fost scrise doar şapte cărţi.

Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România şi proprietarul unor posturi de televiziune, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în august 2014, pentru corupţie. De atunci, a scris zece lucrări ştiinţifice, o realizare uimitoare după toate standardele, notează cotidianul britanic. Oricît de impresionant ar fi, există totuşi suspiciuni că productivitatea sa nu este motivată doar de zelul academic, ci de portiţa pe care o oferă legea privind reducerea pedepsei.

Scriitori asidui s-au dovedit a fi şi oamenii din lumea fotbalului: Gigi Becali, Gică Popescu, Mihai Stoica şi Jean Pădureanu. Cei trei au abordat subiecte total diferite. Fostul căpitan al Barcelonei a scris despre sectorul juvenil de fotbal, Mihai Stoica despre Campionatul Mondial din Brazilia, pe care l-a văzut în spatele gratiilor, iar Gigi Becali despre religie şi Muntele Athos.

The Guardian scrie că există indicii puternice că multe dintre cărţi sînt scrise de "scriitori-fantomă" sau cel puţin sînt intens coordonate de asistenţi de cercetare din afară. Aceştia predau apoi textul deţinuţilor care îl scriu de mînă şi plătesc pentru tipărirea cîtorva sute de exemplare.

Citiţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe