Cartierul blogurilor de literatură

8 aprilie 2010   Dileme on-line

Am s-o spun de la început, ca să-mi iau greutatea asta de pe umeri: noi n-avem decît foarte foarte puţine bloguri literare cu adevărat bune (asta dacă suntem de acord că “blogurile literare” nu sunt depozite de creaţii (ne)publicate– noile sertare ale istoriei literare –, ci, pur şi simplu, bloguri despre literatură). Şi nu avem nici un La république des livres, nici un Literary Saloon, Bookslut sau The Elegant Variation, bloguri high quality, mai bune decît majoritatea revistelor literare de la noi. În condiţiile acestea, ne rămân blogurile de cititor. Din cele peste o sută care există în peisajul blogspot şi wordpress (şi care sunt scrise în română, căci despre ele vorbim), maximum 15 - 20 merită urmărite. De fapt, un blog de cititor ar trebui să fie scris bine de cineva care ştie să citească. Atît. Fără emfază şi fără ca autorul lui să se ia prea mult în serios. Potrivit acestor criterii (pur subiective, recunosc), vă prezint cartierul meu:

http://zumcititor.wordpress.com, http://www.caligraf.net, http://smspentrudomnulmann.wordpress.com, http://whitenoise4ever.blogspot.com, http://insemnaridinsubterana.wordpress.com, http://mihaelaursa.wordpress.com, http://ocarteofraza.unspe.com, http://books.rainbowchild.ro, http://adinab.wordpress.com, http://www.gustulcireselor.net, http://capricornk13.wordpress.com

Sunt 11. Restul, pînă la 15 - 20, vă invit să-l completaţi singuri de-aici, în funcţie de preferinţele personale. 

Cît despre blogurile de scriitor, avem şi-aici câteva de citit:
http://florinlazarescu.wordpress.com/
http://raduvancu.unspe.com/
http://poetica.rocultura.ro/
http://www.gheoland.ro/
http://www.teodorovici.ro/
http://galaicu-paun.cartier.md/
http://www.hobbitul.ro/
http://www.cp-b.ro/
http://vakulovski.livejournal.com/
http://unanotimpinberceni.blogspot.com/
şi altele.

Ca un P.S. la ce-am scris mai sus, aflu de pe blogul lui un cristian că se pregăteşte BLoG 2010, o competiţie destinată exclusiv blogurilor literare. Există 12 categorii, la care e posibil să se mai adauge altele. Cam prea mult pentru prea puţin.

Luiza VASILIU este jurnalist cultural şi blogger. Blogul său, şalul e şarpele, a fost desemnat al doilea blog cultural românesc de către juriul RoBlogFest 2010.

Mai multe