Cartierul blogurilor de fotografie

25 mai 2010   Dileme on-line

Odată cu creşterea dependenţei faţă de mediile electronice am asistat în ultimii ani la o mutare masivă a imaginii fotografice spre domeniul virtual (atît în zona fotografiei de amator, sedusă de posibilitatea imensă de schimb informaţional, cît şi în zona fotografiei ‘asumat-profesionistă’). Daca fotografia ‘analogică’ înseamnă print-obiect, palpabilitate şi prezenţă, în cazul fotografiei electronice ‘existenţa’ ei se leagă de multiplicare - infinită, reproductibilitate, aducînd în discuţie, din nou, ecuaţia tiraj limitat - număr ‘ne-cuantificabil’ de reproduceri…

Înca de la începuturile fotografiei discuţia de bază a gravitat în jurul ecuaţiei artă-tehnică, aşa că o scanare a tendinţelor autohtone actuale ar trebui să plece din acest punct. Asistam astfel, pe de-o parte, la o tendinţă ‘şcolarească’ de învăţare a tehnicilor şi procedeelor de ‘reuşită’ în fotografie. Sînt forumuri, grupuri de discuţii unde se disecă fotografia pe categorii, se discută despre fotografierea insectelor, apusurilor de soare, fotografierea cu filtru sau fără. Există grupuri unde se dau note, se vorbeşte despre încadrări, lumină - un fel de spaţii deschise, unde toată lumea îşi dă cu parerea (la bine şi la rău)  - Bad or Good e unul dintre ele.

Pe de altă parte, putem vorbi de cîteva cazuri (puţine ce-i drept…) în care fotografia înseamnă investigaţie contemporană, metodă de documentare, intervenţie artistică. Fotografia românească a început să fie apreciată în occident în perioada actuală, pe fondul unei amorţeli şi stări de confuzie locală. Cîţiva fotografi/artişti vizuali ale căror siteuri/bloguri le urmăresc constant sînt:
Michelle Bressan
Bogdan Gîrbovan
Iosif Kiraly
Mircea Nicolae

O inţiativă de îmbinare a diverselor tendinţe autohtone, prin prezentarea  tinerilor fotografi, o abordare istorică asupra fotografiei, interviuri şi  prezentări de portofolii o reprezintă revista Punctum, al cărei editor şef e Cosmin Bumuţ. Revista se găseşte doar în cîteva librării, interesant şi de-aşteptat fiind existenţa unui abordări similare în domeniul virtual.

Vlad Petri este artist vizual/fotograf. In iunie va expune pentru prima dată seria “Portrete vii” în cadrul unei expoziţii personale la Make A Point. Mai multe detalii despre proiectele sale pe blogul personal.

Puteți vedea o galerie de fotografii realizate de Vlad Petri aici.

Mai multe