Cartierul blogurilor culinare

1 iulie 2010   Dileme on-line

Greu, dacă nu imposibil, de făcut o trecere în revistă a tuturor blogurilor culinare româneşti, majoritatea de o foarte bună calitate a informaţiilor şi imaginilor. Pentru că blogosfera culinară românească e atît de vastă încît nu se poate contabiliza, dar se pot identifica o mulţime de nişe şi realiza multiple clasificări şi etichetări: după zona din care provine blogul şi specificul ei culinar, după tipologia reţetelor pe care le tratează, după tipicul autorului, după pasiunile şi slăbiciunile lui. Pentru că un blog culinar dezvăluie cum nu se poate mai bine personalitatea şi gusturile autorului său.

Dacă ar fi să identificăm cîteva bloguri culinare pe regiuni, le-aş remarca pe bănăţencele Laura Laurenţiu, Laura Sava şi Ama Petriţan, la care l-aş adăuga pe arădeanul Cristi Borod (bucătarul maniac). Pe aproape e şi gourmandine.ro, localizată în Deva.

În Moldova, la Iaşi, e deja „veteranul” în ale bucătăritului, Costăchel, urmaşul de pe plaiurile moldave al lui Păstorel Teodoreanu, dar şi Miha Simiuc, specializată în deserturi.

Nu ştiu ce se petrece la Cluj, dar acolo se coagulează o mînă de bloguri culinare excepţionale. Teo (autoarea unuia dintre cele mai vechi şi apreciate bloguri culinare), Ioana (e-retete.ro), Adi Hădean (un jollyjoker aflat tot timpul pe drumuri, gătind pentru toate cauzele umanitare posibile), sau mai tînărul foodie.ro.

Tot în Ardeal, la Tîrgu Mureş, e Ina Todoran, specializată în bucătărie vegană şi raw (netratată termic).
 
Dacă depăşim graniţele, descoperim bloguri culinare cam peste tot pe unde te aştepţi, sau te aştepţi mai puţin, să găseşti români. Cristi Roman, un mai vechi critic de restaurante, e stabilit în Irlanda, Monica-Elizabet e în Brazilia, Laura e în Italia, Cristina în Japonia, Lola în SUA, iar o altă Cristina e în Franţa.

Pasiunile şi business-ul converg în această societate a mîncătorilor on-line. Fotografiile lui Edith Frîncu, ale Isabelei Dobrin sau ale Laurei Adamache e posibil să le cumpăraţi din marile baze de date cu imagini ale internetului (dreamstime.com, shutterstock.com, etc), Viorel Copolovici şi-a mutat pranzuldincaserola.ro în propriul restaurant, iar Ama Petriţan şi-a materializat dragostea pentru cîini şi mîncare în prima patiserie canină din România, Adi Hădean e aproape de un concept rar, de bucătar freelancer. Radu Popovici, un împătimit al bucătăriilor asiatice, în special cea thailandeză, ţine cursuri de popularizare a gusturilor exotice.

Oameni de vîrste şi profesii diferite se reunesc în această nouă breaslă interconectată în universul virtual (şi nu numai) şi sociabilă pe Facebook. Ingineri, profesori, oameni de marketing, gospodine şi mulţi, foarte mulţi scriitornici – dacă ar fi să-l parafrazez pe Dan. C. Mihăilescu – în această breaslă a bloggerilor culinari, jurnalişti (sau activităţi conexe în media şi publicitate) sau doar foşti jurnalişti, actualmente în rezervă: Adi Hădean, Dan Boerescu, Cristi Roman, Cristi Borond, Costăchel, Viorel Copolovici, Florin Itu şi alţii ca ei.

Şi lista blogurilor şi bloggerilor culinari poate şi sigur va continua. O bună parte a ei o găsiţi aici sau în blogroll-ul fiecăruia dintre cei de mai sus, iar cititorii sînt bineveniţi să completeze mai jos lista excepţionalelor bloguri culinare româneşti.

Emanuel Ciocu este publicist, editor al site-ului cevabun.ro

Mai multe