Carte nouă la Polirom: „Pandemia veselă și tristă” de Florina Ilis

30 iulie 2020   Dileme on-line

Editura Polirom vă prezintă un fragment din volumul de povestiri Pandemia veselă și tristă de Florina Ilis, recent publicat în colecția „Fiction LTD”.

„Florina Ilis publică, în premieră, un volum de povestiri. Ea pleacă de la pandemie, de la provocarea actualității, cunoscută nouă tuturor, pentru a sonda, în situațiile de viață imaginate și povestite aici (care pot să fie ale fiecăruia dintre noi, tineri și bătrîni, bolnavi și sănătoși, temători și curajoși etc.), nuanțele sufletului omenesc dintotdeauna și de pretutindeni. Florina Ilis face această investigație atît cu arta, cît și cu forța unui mare scriitor, care știe să intre în cotloanele vieții și să le aducă la lumină (expresie).” (Sanda Cordoș)

Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea „Babeș-Bolyai”, unde în prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romane, între care Coborîrea de pe cruce (2001; ediția a II-a, 2006) și Chemarea lui Matei (2002; ediția a II-a, 2008). Romanul Cruciada copiilor (2005) a fost distins cu Premiul României literare și al Fundației „Anonimul” Cartea anului 2005, Premiul pentru Proză al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Proză al Radio România Cultural, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul „Courrier International”, Paris (2010). Acesta a fost tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză și sîrbă. În 2006 a apărut romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în limba italiană), inspirat de experiența sa japoneză. În 2012 a publicat Viețile paralele (tradus în limba franceză), distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Ziarului de Iași, Premiul Radio România Cultural, Premiul Colocviului Romanului Românesc de la Alba Iulia, iar în 2018 a publicat romanul Cartea numerilor.

***

Pandemia veselă și tristă (fragment)

Cînd a intrat Roxana în camera copilului, cu faţa albă de spaimă şi cu ochii în lacrimi, Daniel ştia. Bebeluşul din L. e Victor Emanuel. Înţelegîndu‑se din priviri, se îndreptară spre pătuţul lui. Se opriră de‑o parte şi de alta. Ce zi ciudată! De dimineaţă, cînd Daniel plecase ca s‑o ia pe Roxana de la maternitate, i se păruse, ieşind din casă, că, pentru prima oară, văzduhul, înseninat, începuse să miroasă a primăvară. Părea că natura înviase şi, printr‑un miracol de neînţeles, totul părea fraged, casele arătau altfel ca ieri, pomii înfloriseră în grădini, văzduhul era mai limpede, înfoiat de soare, maşinile înaintau pe stradă ca pe arcuri şi, odată cu schimbarea asta uluitoare, Daniel simţise în suflet ceva ce semăna cu acel aer nou şi proaspăt din văzduh. Privindu‑şi acum copilul, îi reveni acel sentiment în suflet. Ce frumos e! zise şi zîmbi înviorat. Va fi bine! şopti apoi, încrezător, îmbrăţişînd‑o pe Roxana. De afară se auzi, mai întîi ca un vuiet îndepărtat, apoi necruţătoare, chiar în faţa casei, sirena ambulanţei. Oameni în combinezoane albe, cu glugi şi cu chipurile acoperite, năvăliră peste ei, separîndu‑i.

„Bebeluşii care s‑au născut la Maternitatea Spitalului Municipal în ultimele zile sînt infectaţi cu COVID‑19, în timp ce testele mamelor lor s‑au dovedit a fi negative [Video]. Declaraţiile doctorului M., preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie, în exclusivitate. Din primele informaţii, la Spitalul Municipal au fost recoltate probe de la 31 de mame şi tot atîţia nou‑născuţi. Testele au fost lucrate pe 7 şi 8 aprilie. Rezultatele testelor arată un număr de 9 nou‑născuţi pozitivi la COVID‑19. Menţionăm că testele mamelor acestor nou‑născuţi sînt negative. Un număr de nouă mame împreună cu nou‑născuţii lor au fost externate deja, în perioada 4‑5 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă” (comunicatul Grupului de Comunicare Strategică).

Document oficial. Antet Ministerul Sănătăţii. „Prin prezenta se dispune de urgenţă o verificare la unitatea medicală menţionată cu privire la acest caz şi solicită Direcţiei de Sănătate Publică să demareze ancheta epidemiologică. Totodată, prin Ordin de ministru se dispune reorganizarea activităţii în cadrul maternităţilor de pe raza judeţului. Astfel, în Spitalul Municipal s‑au constituit două zone: o zonă verde şi una roşie. Pacientele ce se vor adresa acestei unităţi vor fi consultate de personal medical care va purta echipament corespunzător, după care se vor izola şi vor fi testate Sars‑Cov‑2. În funcţie de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Maternitatea din O., dacă rezultatul va fi pozitiv, iar dacă acesta va fi negativ, vor fi internate la maternitatea-pilot. De asemenea, s‑a dispus izolarea la domiciliu a persoanelor externate şi retestarea acestora”.

UPDATE – „Echipa de control a DSP a stabilit măsuri de reorganizare a activităţii medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atît pentru asigurarea eficientizării serviciului medical, cît şi pentru minimizarea expunerii. Ministerul Sănătăţii anunţă că va repeta testele atît pentru nou‑născuţii depistaţi pozitiv (în număr de 9), cît şi pentru mame” (Digital TV).

Mai multe