Carlsen și Himalaya șahului

20 august 2019   Dileme on-line

Lumea se întreabă acum: va fi cumva posibil? Campionul mondial Magnus Carlsen a atins din nou un Elo de 2882 de puncte, și mulți își pun iar problema dacă va putea să ajungă la pragul magic de 2900 de puncte, acolo, în eter, pe unde doar computerele au călcat. Prilejul ar fi. E în desfășurare în aceste zile turneul Sinquefield Cup din Saint Louis, SUA, și dacă joacă bine, norvegianul ar putea acumula cele opt puncte de aur.

Problema e că la asemenea altitudine, un punct Elo e cît zece sau o sută în platourile inferioare. Un jucător poate lesne să sară de la 2000 la 2120 sau chiar 2150 de puncte Elo, într-un singur turneu, dacă se pregătește și e în formă. Însă la peste 2700, punctele se cîștigă - și e drept, se pierd - mult mai greu, pentru că adversarii sînt de nivel extrem de apropiat. În plus, Carlsen, bestia din vîrful trofic, pierde puncte Elo și dacă face remiză, din cauza rangului, în schimb victoria îi este răsplătită cu doar două-trei puncte.

Deocamdată, nu e cazul să ne facem mari speranțe. În primul rînd, norvegianul nu a fost în apele lui la Saint Louis Rapid & Blitz. A pierdut cu această ocazie locul unu mondial la ambele versiuni, la rapid în fața francezului Maxime Vachier-Lagrave, iar la blitz în fața americanului Hikaru Nakamura. Semn destul de rău pentru el, știut fiind că în ambele ocazii în care și-a apărat titlul de campion mondial, calitățile sale de jucător de șah rapid au contat decisiv, și în fața lui Karjakin, în 2016, și în fața lui Caruana, anul trecut. Apoi, la Sinquefield Cup s-au jucat deja trei runde, din cele 11 programate, și Carlsen încă nu a punctat. În consecință, după trei remize, cu Giri, Anand și Caruana, Carlsen a pierdut patru puncte Elo, acum diferența pînă la piscul himalayan de 2900 fiind de 12 puncte Elo. Însă nu poți ști cînd se trezește vikingul și începe urcușul - timpul nu e încă trecut.

Și ca ilustrare pentru cît de greu se mișcă punctele Elo în turnee precum Sinquefield Cup, spun numai că pînă acum s-au jucat 18 partide; din ele, una singură a fost decisivă, cea în care Nepomniachtchi a gafat la Anand. În rest toate au fost remize. Astfel că cea mai mare variație Elo îi aparține veteranului indian, care a pus momentan în tolbă… șapte puncte mari și late.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 169 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 168 de data trecută: 1... Dh1+ 2. Rf2 (la 2. Rg4, 2... f5+ 3. Rg5 Dh6#; iar la 2. Re2, 2… Dd1+ 3. Rf2 Td2+ urmat de mat) 2… Td2+ 3. Te2 Dh2+ și negrul dă mat în cîteva mutări.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Magnus Carlsen, aparent surprins de o mutare a americanului Caruana din timpul partidei lor de la Sinquefield Cup, Saint Louis, august 2019. Sursa: Lennart Ootes, Grand Chess Tour.

Mai multe