Carlsen Karjakin 6-0

16 mai 2016   Dileme on-line

În toamnă, la New York, este programat meciul pentru titlul mondial la șah între norvegianul Magnus Carlsen și rusul Sergey Karjakin. Este pentru prima oară în ultimii zece ani cînd se va juca cu titlul pe masă fără ca în confruntare să fie implicat Viswanathan Anand. În locul indianului de 47 de ani, Carlsen își va apăra titlul în fața unui adversar de aceeași vîrstă cu el (25 de ani), un adversar ambițios și foarte motivat. Sergey Karjakin reprezintă șansa fostei puteri mondiale a șahului, Rusia, de a recuceri titlul mondial pe care l-a deținut ultima oară prin Vladimir Kramnik, înainte de epoca Anand.

În așteptarea confruntării din acest an de la New York, i-am întrebat pe mai mulți șahiști de top din România ce cred despre deznodămîntul meciului. Toți cei șase respondenți, în unanimitate așadar, l-au dat ca favorit pe norvegian, deși, spun ei, întîlnirea nu va fi lipsită de momente mai dificile pentru campionul en-titre. Cel mai detaliat răspuns la întrebarea "Cine credeți că va cîștiga meciul pentru titlul mondial la șah din această toamnă dintre Magnus Carlsen și Sergey Karjakin?" mi l-a transmis marele maestru Marius Manolache din Galați. Iată răspunsurile la întrebare, în ordinea sosirii lor în inbox.

Mihai Șubă, campion al României în 1980, 1981 și 1985. Locul 30 mondial în 1983:

“Mulţi ar dori să se mai schimbe domnia lui Carlsen, dar eu cred că acum nu este posibil.”

Mircea Pîrligras, campion al României în 2001 și în 2016. Locul 103 mondial în 2011:

“Meciul o să fie destul de strîns. Eu cred că o să-l cîștige Magnus Carlsen, deoarece cred că joacă mai bine decît Karjakin și are mai multă experiență în meciuri pentru titlu decît adversarul său.”

Constantin Ionescu, campion al României în 1999, membru în lotul României la opt olimpiade:

“Carlsen va cîștiga, deși nu foarte ușor!”

Luminița Cosma, campioană a României în 1992, 2011 și 2016:

“Cred că meciul pentru titlul mondial va fi cîștigat de Carlsen.”

Marius Manolache, mare maestru internațional:

Multe s-au scris despre meciul Carlsen - Karjakin și cam toate opiniile îl au ca favorit pe actualul campion mondial. Nu ştiu dacă va fi un meci mai strîns (sper) decît cel al lui Carlsen cu Anand, dar în final și eu cred tot într-o victorie a lui Magnus. O dată pentru tehnica incredibilă pe care o are de a juca poziţiile chiar și cele care par remiză, faptul că poate juca aproape orice deschidere putîndu-și surprinde adversarul, încredere în forțele proprii justificată de talentul enorm pe care-l are, experiența superioară în abordarea unui meci pentru titlul mondial și ceea ce uneori mă scoate din sărite chiar, ca simplu spectator, acea "zeflemea" (n-am zis nesimțire, deși e aproape) la tabla de joc.

La Karjakin, un talent cu adevărat și el însă nu de același calibru, atuurile ar putea fi dîrzenia incredibilă în apărarea pozițiilor inferioare, tehnica bună în poziții în care deține inițiativa, ambiția ce ți-o dă prima luptă pentru titlul mondial. Poate fi un mare minus tracul pentru un asemenea meci și "respectul prea mare" (frica) față de adversar.

Ca desfășurare a meciului, pentru Karjakin cred că e important să țină scorul cît mai strîns - patru, cinci remize - iar prima victorie să fie a lui. Atunci ar avea șanse destul de bune ținînd cont de faptul că sînt doar 12 partide. În eventualitatea unui tie-break, favorit este clar Magnus. Pronosticul meu este că vom asista totuși la o victorie a lui Carlsen înainte de limita 6,5-5,5.

Ca o paralelă între șah și tenis, pare a fi un meci Djokovic-Nadal.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 6 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”. Soluția diagramei 5 de săptămîna trecută: 1. Dh3 Rxf7 2. Dh7+ Re8 3. Dg8+ Rd7 4. Dxb8 și cîștigă.

Foto: Partidă între Carlsen (dreapta) și Karjakin (2013), chessbase.com

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Mai multe