Carlsen e Chessman 79!

16 iulie 2019   Dileme on-line

Observ că data trecută am scris despre descoperirea celei de-a 79-a piese de şah din celebra colecţie Lewis, lucrată undeva prin secolul XII într-un atelier norvegian din Trondheim. Ei bine, actualul campion mondial la şah este un norvegian, iar numărul curent de partide consecutive de şah clasic pe care Carlsen nu le-a pierdut este fix… 79. Pentru moment, Carlsen e noul Chessman 79, şi cu cît mă uit mai atent la tura din secolul XII, reprezentată printr-un războinic cu spadă şi scut, cu atît parcă văd mai multe asemănări între ea şi Carlsen.

De vreun an şi ceva, campionul norvegian este de neoprit. Am mai scris despre asta, aici şi aici, dar mă văd nevoit să revin. Între timp, Carlsen şi-a egalat propriul record mondial, atingînd din nou neverosimilul Elo de 2782 de puncte. A agăţat în panoplie cel de-al optulea turneu consecutiv în care iese pe primul loc, Croaţia Grand Chess Tour. Celelalte şapte au fost Campionatul Mondial de Blitz de la sfîrşitul anului trecut, iar de anul acesta Tata Steel, Grenke, Shamkir, Abidjan Grand Prix Series, Lindores Abbey şi Norway Chess. Adversarii sînt resemnaţi. Wesley So zice că în turneul la care participă Carlsen, participanţii se luptă doar pentru locul doi. Iar Anish Giri declară că aşteaptă răbdător să treacă uraganul Carslen ca să îşi mai facă vreun plan de amploare.

Un comentator a observat că acum aproape 50 de ani, un alt şahist din vest îşi confirma dominaţia mondială printr-o victorie obţinută tot la Zagreb, unde Carslen a cîştigat recent turneul Croaţia Grand Chess Tour. Este vorba de Bobby Fischer, care în 1970 s-a impus în “Turneul Păcii” din fosta Iugoslavie, cu 13 puncte din 17 posibile, în compania unor şahişti de top ai vremii precum Korcinoi, Petrosian, Gligorici sau Hort.

Dincolo de coincidenţe însă, cum se explică eficienţa renăscută a jocului lui Carslen? Campionul armean Levon Aronian a explicat că norvegianul nu mai evită variantele principalele de deschidere ca pînă acum. Carlsen s-a apucat de teorie şi se vede că a muncit mult în ultima vreme. Pînă acum, el evita căile bătătorite din deschidere, considerînd că nu are rost să se lupte cu capacitatea adversarilor săi de memorare a variantelor. Ce vedem acum însă e un Carlsen dispus să concureze şi în acest domeniu. Dovadă ar fi de exemplu partida în care l-a învins în propriul fief din Gruenfeld cu 8. Ne3 pe Maxim Vachier-Lagrave. Iar noua sa abordare s-a produs odată cu meciul pentru titlul mondial cu Fabiano Caruana. Şi deşi nu s-a văzut neapărat în meci, pregătirea lui de atunci este vizibilă şi îşi arată roadele abia acum în jocul lui Carlsen.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 164 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 163 de data trecută: 1… Dh1+! 2. Rxh1 Th4++ 3. Rg1 Th1#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Turnul de şah sub forma unui războinic (Credit: Sotheby’s) şi Magnus Carlsen după victoria din Croaţia, iulie 2019 (Credit: twitter.com/MagnusCarlsen)

Mai multe