Capra vecinului de la nord-vest

10 august 2010   Dileme on-line

Din seria ce mai face capra  vecinului: la cîteva luni după instalare, noul premier de centru-dreapta al Ungariei, Viktor Orban, nu prea dă semne că ar avea soluţii pentru serioasele probleme economice cu care ţara lui se confruntă. Cel puţin aşa spun cei de la The Economist.

În articol sînt semnalate îngrijorări legate de politicile  „încăpăţînate” ale premierului şi de comportamentul de „clică” al celor aduşi la putere de alegerile din aprilie.

Mai mult, The Economist scrie că unii îl percep pe Viktor Orban ca pe  versiunea ungurească a lui Vladimir Putin, adică un lider care  aduce stabilitate după o perioadă de corupţie şi discreditare a politicii, dar o face mai degrabă printr-o  înşfăcare a puterii decît prin reforme reale.

Sînt observate tendinţele noii puteri de a înlocui şefii agenţiilor guvernamentale cu apropiaţi ai partidului lor, acuzaţiile oficiale de sperjur lansate împotriva a doi foşti premieri şi adoptarea unei legi criticate că ar restrînge libertatea presei şi l-ar aduce pe Viktor Orban în situaţia de a controla, direct sau indirect, 80% din mediile de informare din Ungaria. 

Nu sînt uitate nici accesele de furie ale premierului împotriva FMI ori recile întîmpinări ale unor personalităţi importante şi simpatice cum ar fi Jose Manuel Barroso sau Angela Merkel. După citirea acestui articol, putem trage concluzia că şi capra vecinului e cam bolnăvioară.

Mai multe