Capela Sf Ștefan, din Sânzieni

20 ianuarie 2011   Dileme on-line

De curînd, am urcat spre un loc ireal de frumos: capela Sf Ștefan, de pe dealul Perko, la Sânzieni. Comuna Sânzieni este în nord-estul judeţului Covasna, în depresiunea Tg. Secuiesc - aflăm din pagina  primăriei (http://www.primariaonline.ro/judet-Covasna/primarie-Sanzieni).

Tot acolo ni se spune că de pe teritoriul comunei arheologii au scos la iveală ceramică vopsită din neolitic, aparţinînd culturii din Ariuşd, rămăşiţe ale epocii de fier şi de bronz precum şi din perioada goţilor. Pe dealul Perkö, deasupra satului Sânzieni, s-a descoperit un imens aşezămînt cu fortăreaţă din epoca de bronz.

Pe dealul Perko se află și capela ridicată în amintirea Sfîntului Ștefan, datînd din secolul al XII-lea, unde, la aniversarea acestuia, vin anual mii de credincioși pentru a participa la slujba religioasă. Sfîntul Ștefan este o sărbătoare importantă a comunității maghiare și coincide cu Ziua Națională a Ungariei, cînd se sărbătorește creștinarea poporului maghiar.

Urcînd spre capelă, pe zăpadă, ne-am întîlnit cu un cioban și turma sa de oi. De sus, Sânzieni-ul se vedea ca-n versiunea mea din Sara pe deal. Iar întinderea pustie de sus îmi aducea aminte, pe undeva, de Călăuza lui Tarkovski.  

Foto: Iaromira Popovici, ada Solomon, Alexandru Solomon

Mai multe