Cannes 2016: filmul românesc ridicat în slăvi de critici

20 mai 2016   Dileme on-line

După proiecţia de ieri de la Cannes a filmului Bacalaureat al lui Cristian Mungiu - proiecţie primită cu aplauze - aşteptam criticile pentru acest al doilea film românsc în competiţie pentru La Palme d'or după Sieranevada lui Cristi Puiu. Presa şi criticii au fost de-a dreptul fascinaţi, impresionaţi de Bacalaureat.

Revista L'Express descrie "o operă de înaltă ţinută în care măestria simplă şi precisă a regiei însoţeşte de o manieră strălucitoare povestea filmului. Personajul principal este încarnat magnific de Adrian Titieni. Mungiu schiţează portretul societăţii româneşti de azi, cu marile şi micile ei aranjamente cu legea, sistem care a supravieţuit căderii lui Ceauşescu. Regizorul nu îmbracă însă nicio clipă costumul călăreţului alb" mai notează L'Express. O publicaţie care e de părere că "Bacalaureat se impune în cursa pentru La Palme d'or la doar cîteva zile după compatriotul său Sieranevada a lui Cristi Puiu. România nu ar trebui să fie absentă din palmaresul 2016".

Premiere, revistă celebră de cinema, constată de la bun început că "Mungiu face parte deja din elita cinematografiei mondiale. Cu noul său film el schiţează portretul unei Românii roasă de corupţie, aranjamente şi violenţă. Măestria regizorului este impresionantă, bazată pe un scenariu precis şi o punere în scenă antispectaculoasă ".

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe