Campionatul european de șah rapid

10 decembrie 2018   Dileme on-line

Am văzut cît e de important să știi să joci șah rapid: ultimele două meciuri pentru titlul mondial la șah, cel din 2016 și cel din noiembrie, s-au decis la șah rapid. Ambele au fost cîștigate, e drept, de un monstru în domeniu - și anume de campionul mondial Magnus Carlsen. Ceea ce nu înseamnă că restul jucătorilor ar trebui să se resemneze.

Nu s-a resemnat nici Anand, care după pierderea titlului suprem la Carlsen a devenit campion mondial la șah rapid în 2017 într-o competiție care, deși nu e la fel de serioasă ca un campionat mondial, are greutatea ei. Spre sfîrșitul lunii va avea ocazia să își apere titlul, chiar dacă va fi extrem de greu.

Pînă atunci însă, deja s-a jucat campionatul european de șah rapid (15 minute timp de gîndire pentru fiecare jucător, plus 10 secunde suplimentar la fiecare mutare). Au venit ruși puternici (Artemiev, Demchenko, Osipenko), Mamedov și Guseinov din Azerbaidjan, cehul Navara sau spaniolul Anton. Pînă la urmă însă, cu 10,5 puncte din 13 posibile, s-a impus surprinzător Valerii Popov (Rusia), plasat abia pe locul 40 în grila de start. La șahul rapid contează probabil, mai mult decît într-un turneu obișnuit, forma sportivă de moment în care te afli. Dintre jucătoare, cea mai bine plasată a fost Antoaneta Stefanova (Bulgaria), care a adunat opt puncte. Concomitent cu turneul de șah rapid, s-a jucat și campionatul european de blitz, care a fost cîștigat de rusul Vladislav Artemiev.

Interesant însă e că la competiția din Skopje (Macedonia) nu a mers nici un mare maestru român. Nici măcar un maestru internațional. Nici măcar un simplu maestru. Așa că e greu de spus unde ne plasăm în acest domeniu al șahului rapid. Probabil că investiția într-o astfel de deplasare nu merită dacă nu ai șanse să cîștigi un premiu. Dar pe de altă parte știm și că cine nu riscă, nu cîștigă. Dar poate că „vom risca” totuși, între 25 și 31 decembrie, la campionatul mondial de șah rapid și blitz de la Sankt Petersburg.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 137 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 136 de data trecută: 1. Cc3+ Ra3 2. Cb5+! (ci nu 2. Cb1+? din cauza 2… Dxb1+! 3. Rxb1 pat) Ra7 3. De2+ Ra1 4. De5+ Ra2 5. Cc3+ Ra1 și abia acum 6. Cb1+! urmat de 7. Da5 și mat la următoarea mutare. La 5… Ra3 urmează direct 6. Da5 Da4 7. Dxa4#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Antoaneta Stefanova (Bulgaria) în turneul de șah rapid de la Skopje (Macedonia), decembrie 2018. Foto: chessbase.com/ Patricia Claros Aguilar.

Mai multe