Campionatul european de şah pe echipe

30 octombrie 2017   Dileme on-line

Sînt 20 de grade afară, e uşor înnorat, dar cînd apare, soarele zîmbeşte cu toată gura. E vremea din Creta de la ora la care scriu acest articol, aşa cum ne-o dă Internetul; tot el ne spune că e o zi tipică pentru insulă în luna octombrie. Cu alte cuvinte, o vreme perfectă pentru un meci de fotbal, numai că în Creta zilele acestea se joacă şah pe rupte. Dar şi şahiştii se bucură de aşa condiţii meteo!

Mai exact, acolo a început acum două zile campionatul european pe echipe la şah. Sînt două turnee, unul mixt, la care participă 40 de ţări, şi unul feminin, cu 32 de echipe. Fiecare echipă, mixtă sau feminină, are cîte patru jucători, o rezervă şi un căpitan. Deşi nu au aliniat cea mai puternică echipă posibilă (nu joacă nici Kramnik, nici Karjakin şi nici Svidler), ruşii au formaţia cu cel mai mare rating mediu (2.744 puncte Elo), urmaţi de Azerbaidjan (2.728). Urmează un pluton compact, cu Ucraina (2.697), Anglia (2.696), Israel (2.695), Armenia (2.693), Ungaria (2.683) şi Polonia (2.674), dar nici Germania, Olanda, Cehia şi Franţa, fiecare cu puţin sub 2.650 de puncte Elo, nu sînt cu mult mai prejos. Echipa României (2.590) e fix la mijlocul grilei de start, pe locul 20, iar cea a Moldovei – pe locul 24, cu o medie de 2.539.

Pînă acum, cîte două meciuri adjudecate (din tot atîtea jucate) au ruşii, ungurii, cehii, armenii, olandezii, dar şi italienii şi croaţii. Echipa noastră, formată din marii maeştri Lupulescu, Pârligras, Deac, Szabo şi Nevednichy, a cîştigat în prima rundă la scoţieni, dar a cedat-o pe cea de-a doua în faţa ungurilor.

La fete, tot Rusia are cea mai tare echipă, cu 2.525 de puncte Elo. Nu e sigur că echipa masculină a României s-ar descurca uşor în faţa ei, ba dimpotrivă. Urmează Georgia (2.472), Ucraina (2.470) şi Polonia (2.416), toate ţări foste comuniste, în care înainte de 1990 şahul a avut tradiţie, păstrată, iată, şi ulterior. După două runde, favoritele au confirmat, iar România (cu Bulmagă, Peptan, Cosma, L’ami şi Sandu, locul nouă iniţial, 2.390 medie Elo) are, ca şi la băieţi, o înfrîngere (în faţa Spaniei) şi o victorie.

Campionatul are nouă runde şi se încheie pe 6 noiembrie. În runda a treia, ambele echipe româneşti vor juca cu reprezentativele Greciei 1.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 83 (în care albul e la mutare şi dă mat în trei mutări) va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 82 de săptămîna trecută: 1. Te5! Nxe5 2. f6 Tg8 3. Ng7+ Txg7 4. Dxg7#. Dacă 1… Tg8, atunci 2. Df6+, iar la 1… dxe5 e mat direct, 2. Dg7#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: La ceremonia de deschidere a campionatului, echipa Rusiei (cinci jucători şi un căpitan) pare să se fi resimţit de pe urma unui zbor obositor. Sursa: euroteams2017.com.

Mai multe