Bucharest inside the Beltway

15 octombrie 2014   Dileme on-line

Bucharest Inside the Beltway este o platformă de teatru, care își propune să conecteze scena independentă din Statele Unite ale Americii cu cea din România. Evenimentul de lansare Bucharest inside the Beltway - care va avea loc vineri, 17 octombrie 2014, ora 20, la Carol 53 şi constă într-o lectură de o oră și jumătate din două piese contemporane, una în engleză și cealaltă în română. Ambele piese se citesc în premieră la București.

Piesa Districtland este scrisă de Cristina Bejan – dramaturg american de origine română, iar piesa La nimfomane de Rucsandra Pop, scriitoare româncă. Cele două scriitoare sînt motoarele principale ale platformei Bucharest inside the Beltway. Actorii care vor citi fragmente din cele două piese sînt Grațiela Bădescu și Gabriel Sandu.

Cristina și Rucsandra s-au cunoscut în 2008, cînd Cristina, proaspăt întoarsă din Sri Lanka, venită cu o bursă Fulbright la București, a organizat o lectură a piesei ei Colombo Calling – a play from Sri Lanka, la Museo Café care funcționa în acea perioadă la parterul Muzeului de Geologie. Lectura, interpretată de un grup de actori profesioniști printre care și Maia Morgenstern, s-a bucurat de un real succes și le-a inspirat pe fete să creeze acest colectiv artistic.

Scopul Bucharest Inside the Beltway este să genereze experiențe culturale semnificative pentru comunitățile locale și internaționale. Prin această platformă, inițiatoarele își doresc să aducă acel spirit de diversitate și de colaborare în serviciul culturii și artei din București și Washington D.C. (și nu numai). Colectivul mai are scopul de a crea un context propice pentru ca scrisul, performance-ul, arte vizuale, muzica și filmul în diferite limbi și generate de medii cît mai diverse să se poată manifesta democratic. Mai multe despre Bucharest Inside the Beltway găsiți pe siteul: http://www.bucharestinsidethebeltway.com/about-bucharest-inside-the-beltway.html sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/BiBDC?fref=ts.

Cea mai nouă piesă a Cristinei Bejan, Districtland s-a jucat în cadrul festivalului fringe din Washington D.C., cu casa închisă. Piesa este o satiră a vieții în Washington D.C., pornind de la motto-ul viața este mai mult decît o carte de vizită. Cristina Bejan a scris paisprezece piese de teatru, o carte, numeroase eseuri și poezii. Cristina a crescut în Carolina de Nord, apoi a trăit în cinci țări și în prezent locuiește la Washington D.C. Este un bursier Rhodes, Fulbright și doctorand al universității Oxford.

La nimfomane este povestea unei tinere femei care este supusă unui ritual de reconstituire a inimii din bucăți pierdute pe la diverși bărbați de care a fost îndrăgostită. Rucsandra Pop scrie teatru, poezie și proză, face colaje și este foarte activă pe scena culturală independentă. Rucsandra colaborează cu lorgean theatre încă de la înființare. În prezent, trei texte de-ale Rucsandrei – Oracol, Talk to the Bomb și Huevos Congelados – se joacă în spații alternative din București și din țară.

Graţiela Bădescu este masterand al UNATC, secţia actorie și este perfomer independent la teatru lorgean. Graţiela a jucat la Teatrul Masca, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, la Teatrul ID Sîrbu din Petroșani şi în producţiile TVR O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale şi Cafeneaua de Mihai Mălaimare.

Gabriel Sandu a cîștigat Premiul Mari Speranţe la Festivalul Comediei Româneşti în 2008. În 2013 a făcut parte din mini-seria Deja vu Darling, produs de NISI MASA în Franța. În același an a făcut parte din proiectul Europes, în cadrul Cities on stage la Teatrul Naţional din Bruxelles. 2014 i-a adus rolurile principale din mediu metrajele Dristor, regia Ioan Pancencu și United, we save, filmat în Danemarca. Momentan poate fi văzut în proiectul Hai iu iu Nu Hi you you, concept Radu Afrim și interpretînd rolul Chino în West Side Story, regia Răzvan Mazilu, la Teatrul Odeon.

Mai multe