Bookfest v. 5.0. Joi: linişte şi pace

11 iunie 2010   Dileme on-line

Indiferent de oră, de vreme şi de mijloacele de transport, drumul pînă la complexul Romexpo mi se pare îngrozitor: în metrou am impresia că nu mai ajung odată la Aviatorilor, iar în autobuzele supraaglormerate mă sufoc, îmi este peste măsură de cald şi mă uit urît la toţi ceilalţi călători care cutează să mă atingă din greşeală. Dar oricît nu-mi place să străbat tot Bucureştiul de la sud la nord, de două ori pe an mă mobilizez şi fac asta: o dată în toamnă, la Tîrgul Internaţional „Gaudeamus”, şi o dată la începutul verii, la Salonul de Carte „Bookfest”. Iar prin o dată înţeleg două-trei zile la rînd.

Azi mi-am luat inima-n dinţi şi am purces spre Bookfest. Nu voiam să ajung nici prea repede acolo ca să nu mi se pară pustiu, dar nici prea tîrziu ca să nu apuc să trec în linişte pe la toate editurile care mă interesau. Am ajuns la 17:30 şi tot pustiu mi s-a părut. Se vede că studenţii învaţă pentru examene, iar ceilalţi sînt la serviciu. Abia de mîine o să fie o adevărată provocare să apuci să cumperi cărţi sau pur şi simplu să te plimbi printre rafturi. Cel puţin aşa a fost în ceilalţi ani.

Dar spre deosebire de ediţiile trecute, cea de acum are un invitat special: Spania. Opt scriitori şi doi dramaturgi spanioli dezbat teme precum „Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române“ sau „Film şi literatură. De la roman la scenariu de film“ alături de scriitori români, participă la lansări de cărţi, iar în timpul liber dau autografe şi se întreţin cu cititorii dornici să afle mai multe despre ei, despre Spania, despre scris. De asemenea, în Pavilionul 13 au loc concerte şi spectacole cu tentă spaniolă: azi am fost bucuroasă să prind cîteva minute din „Quijote”, versiunea Adei Milea.

În ceea ce priveşte reducerile, nu prea m-au impresionat ofertele editurilor: între 10% şi 30% la cărţile bune şi 50% la cele aşa şi aşa. Evident, aproape fiecare editură are secţiunea cu cărţi la 5 lei, la 9,9 lei etc, dar nu am văzut încă pe nimeni năpustindu-se înnebunit asupra lor (ce-i drept, tîrgul este abia la început). Deşi mi-am promis că nu o să cumpăr mai mult de o carte pe zi, azi m-am întors acasă cu şase. Nu trebuie să fie neapărat promoţii ca cei slabi să-şi încalce cuvîntul.

Iar dacă azi doar m-am plimbat prin tîrg şi am cumpărat cîteva cărţi, de mîine nu o să-mi ajungă timpul pentru toate evenimentele la care vreau să particip. Pe site-ul Bookfest, organizatorii se laudă cu „peste 250 lansări de carte, reviste, cd-uri, audio-book-uri şi 12 noi colecţii” şi, într-adevăr, o să fie de toate pentru toţi: lansări în prezenţa autorilor, dar şi fără ei; cărţi prezentate de critici literari, dar şi de vedete; poveşti pentru cei mici, concerte pentru cei mari; personalităţi şi simpli cumpărători, toţi vor fi prezenţi la salonul de carte. Weekendul acesta mă mut şi eu la Bookfest.

¡Hasta mañana!

Ps. Cum mă plimbam liniştită printre rafturile cu cărţi, pe la ora 19 observ că e mare agitaţie la standul Rao. Mă duc să văd care scriitor spaniol are atîţia fani români şi mare mi-a fost mirare să aflu că cel care semna cărţi de zor nu era spaniol, ci român de-al nostru: Oreste tocmai îşi lansase cartea „Codul lui Oreste”. Se pare că şi la tîrgul acesta tot vedetele au cel mai mult succes la public.

O galerie cu fotografii de la Bookfest găsiți aici.

ionuca este autoarea unuia din cele mai apreciate bloguri de cititor din România - Rainbow Books.

Mai multe