Blogul, un banchet plin de vigoare

21 noiembrie 2011   Dileme on-line

Toți cei care sînt foarte familiarizați cu internetul vor fi de acord cu următorul lucru: dacă internetul este un coș de gunoi, atunci putem găsi în el și lucruri bune și lucruri rele. În afară de faptul că adesea în gunoi se află pepite de aur, trebuie să spunem că ceea ce e bun pe internet are o calitate specială, aceea că se găsește aici și nicăieri în altă parte. Iar dacă această descoperire se petrece chiar în direct, în online, acolo se consumă esența conversației, acolo se desfășoară aceasta, așa cum vor să demonstreze și aceste Fragmente dintr-un discurs de blogger. (Brèves de blog, Editura Arènes). Din clipa în care animatorul blogului activează funcția "comentarii", orice blog deschide de facto un forum de discuții, menit să genereze, în cel mai fericit dintre cazuri, un dialog platonician, și, în cel mai nefericit caz, gaura neagră a gîndirii în acțiune. În mod special, aici ceea ce este public se confundă cu ceea ce e privat, agora redevenind piața în care sofiștii stau la un loc cu discipolii lui Socrate. Trebuie să privim blogul ca pe un banchet plin de vigoare și să înțelegem că în fiecare internaut se află un orator.

Ce rămîne oare dintr-o discuție pe internet odată ce înlăturăm tot ceea ce poluează o conversație: prostia cu frunte de taur, parazitarea cu bună știință, derapajele prea bine controlate, locurile comune, repetițiile, devierile inoportune de la subiect, defăimările și calomniile, rasismul și antisemitismul, delațiunea, incitările la crimă? Ceea ce am descoperit eu trecînd totul prin sită, după luni de spălare sistematică și încrîncenată a aurului, este un aliaj improbabil cum numai societățile virtuale pot produce, un concentrat de inteligență, de spirit, de umor, de cultură și îndrăzneală, aliaj adesea urîțit de răutate, ură, perversitate, care nu au nici o legătură cu literatura… Putem vorbi aici de o conversație civilizată ? În orice caz, acesta a ajuns să fie felul nostru de a discuta.

Pierre Assouline, scriitor, fost director al revistei Lire, cronicar la Le Monde, Nouvel Observateur şi Histoire, este unul dintre invitaţii Institutului Francez la Tîrgul de Carte Gaudeamus 2011 (23-27 noiembrie). El va participa miercuri, 23 noiembrie, la o sesiune de autografe (17.30 - 18.30, lansarea volumelor sale Portretul (Ed. RAO) şi Noile Mitologii (Ed. ART) şi la Degustările literare cu tema "Blogul literar", moderate de Matei Martin (18.30 - 19.30)

Programul complet al standului Franţei îl găsiţi aici.

Mai multe