Blestemul remizelor

25 aprilie 2018   Dileme on-line

Shamkir Chess, runda I. Se anunță partide interesante. Mamedyarov – Carlsen, de exemplu, sau Giri – Karjakin. Toate cele cinci partide ale rundei se termină însă remiză.

Runda a II-a. Alte confruntări promițătoare: Karjakin – Ding sau Topalov – Giri. La sfîrșit, tot cinci remize.

Runda a III-a, cu Mamedyarov – Karjakin și Ding – Topalov în prim plan. Nici de această dată nu s-a consemnat niciun rezultat decisiv.

Runda a IV-a, aproape la fel. Toate remize, cu excepția unei singure partide. Topalov sparge gheața și cîștigă la Mamedyarov. Iar în runda a cincea, din nou Topalov se desprinde (în fața lui Navara) dar cîștigă și Carlsen (la Wojtaszek). Dar tot remizele rămîn majoritare.

Așadar, cinci runde, cu 25 de partide, din care însă numai trei decisive iar restul de 22 (sau, în procente, 88%) au fost remize. Nu e exact proporția la care fanii visează. Din concurs mai sînt patru runde. Se va schimba ceva? Mulți și-au pierdut speranța.

Pînă ce și campionul mondial Carlsen s-a arătat deranjat de numărul mare de remize. La una dintre conferințele de presă de după rundă nici nu s-a mai prezentat. Parcă toți jucătorii au devenit egali. Frustrat, Carlsen a jucat o partidă pînă cînd și el, și adversarul au rămas numai cu regele. Ce se întîmplă cu șahul clasic? A intrat în impas?

Este clar că nu mai e ca altădată. Nu mai există un șahist care să domine categoric topul mondial, precum au fost la vremea lor Capablanca, Fischer, Karpov, Kasparov. Poate că ultimul șahist lider incontestabil a fost Anand. Carlsen pare să fi dominat scena mondială, dar ne-am putea aminti că de fapt el a terminat la egalitate meciul pentru titlul mondial cu Karjakin. Și de atunci rezultatele sale din turnee nu au mai fost la fel de spectaculoase precum erau înainte de a deveni campion mondial. Acum, cîștigătorul unui turneu de top se stabilește mai degrabă în funcție de o mică șansă care i se oferă pe parcursul concursului, ci nu pentru că știe mai mult sau e cu mult mai talentat.

De ce e astfel? În era computerelor, există o singură variantă bună de joc: a computerului. Ți-o amintești, nu pierzi. Și-o amintesc ambii adversari, e remiză. În rest, sînt amănunte: n-ai dormit bine, ai mîncat ceva stricat, te-ai certat cu cineva. Tineri, inteligenți si cu memorie bună, între șahiștii de vîrf diferențele se estompează tot mai mult.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 106 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 105 de data trecută: 1. Cd5! exd5 2. Th3 Dg7 3. Nc3! și albul cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Tabelul rezultatelor turneului Shamkir Chess 2018 după cinci runde.

Mai multe