BIEFF 2013 – Sub zodia lui Terry Gilliam

10 decembrie 2013   Dileme on-line

Săptămîna aceasta, bucureștenii au parte de una dintre cele mai proaspete și mai vii manifestări culturale din ultimii ani, Festivalul Internațional de Film Experimental de la București (BIEFF). Patronat de Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale” și de Universitatea Națională de Artă, festivalul a ajuns la a patra ediție și propune, pentru perioada 11-15 decembrie, o serie de întîmplări cinematografice care mai de care mai apetisante.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, de la ora 19:00, la Cinema Pro, acolo unde va fi proiectat The Zero Theorem (filmat în București, anul trecut), cel mai nou film al regizorului (și actorului) american Terry Gilliam. Ni se promite un regal de tip Kafka meets Orwell, marcă înregistrată a lui Terry Gilliam, incontestabil unul dintre cei mai speciali și mai importanți regizori contemporani, dacă e să amintim doar capodoperele Brazil, The Fisher King sau Twelve Monkeys, fără să uităm monumental-decadentul Fear and Loathing în Las Vegas.

Mai mult, Gilliam va conduce și un masterclass în ziua proiecției (de la ora 16:00, la Studio Cinema), o ocazie excelentă pentru toți cei care-și doresc să fie părtași la o porție sănătoasă de suprarealism bine controlat.

Programul proiecțiilor este unul consistent și garantează o grămadă de sursprize plăcute, în timp ce agenda evenimentelor conexe e de-a dreptul savuroasă. Întregul program al festivalului este foarte ușor de frunzărit pe excelentă pagină de web a organizatorului, unde există și un blog extreme de interesant.

Recomandări personale:

- Oberhausen Special Program (serie de scurtmetraje prezentate de Festivalul de la Oberhausen, unul dintre cele mai importante festivaluri din lume dedicate miniaturilor cinematografice, Studio Cinema, 12 decembrie, orele 18:00);

- Quinzaine des Realisateurs Cannes Special Program (Cinema Elvira Popescu, 13 decembrie, orele 17:30);

- The Portuguese Cinematic Miracle (Cinema Elvira Popescu, 14 decembrie, orele 20:00);

- Golden Shorts: Best Films în Major Festivals (Cinema Elvira Popescu, 15 decembrie, orele 17:00);

- Romanian Cinematic Experiments (Studio Cinema, 15 decembrie, orele 16:30).

Mai multe detalii pe www.bieff.ro

Cătălin Toader este jurnalist freelancer.

Mai multe