Bicicletăria Ciclop

26 aprilie 2010   Dileme on-line

Acum aproape un an nici nu-mi trecea prin cap că voi avea magazin de biciclete. Pedalam pe un Trek 7100 negru, amestec între bicicletă de oraș și mountain bike, cu suspensii la furca din față și cu roți destul de subțiri. Scriam doar pe Portocala Mecanica, un blog despre bicicliștii și bicicletele bucureștene, unde făceam inclusiv review-uri la biciclete luate de pe la diverse magazine din oraș. Când un amic mi-a spus să facem împreună un magazin de biciclete, mi s-a părut cel mai normal lucru cu putință.

Într-un oraș speriat de tirania mașinilor, a apărut astfel Ciclop, un magazin de biciclete urbane, cum i-am zis, pentru a încuraja oamenii să caute și altceva decât 4x4 pe două roți. Un oraș are nevoie de biciclete de oraș, fără foarte multe accesorii pe ea, fără suspensii de coborât din Poiana Brașov, fără 24 de viteze, fără aliaje din carbon-titan. Trebuie să fie comodă, să te țină drept în șa și să-ți lase ochii să descopere Bucureștiul în timp ce pedalezi.

Asta facem la Ciclop: aducem biciclete din Olanda, dar și din alte țări cu tradiție, noi și second-hand. Le înșirăm în curtea magazinului de pe strada Povernei 25 și primim la noi în curte oamenii curioși și dornici de lăsat mașina în garaj și troleibuzul în stație. În curte, pe butuci de lemn, îi întrebăm ce le-ar plăcea lor la o bicicletă. Le ascultăm îndoielile, curajul și încercăm să le redăm cheful pentru biciclete, pierdut pe undeva prin clasa a 5-a.


Dintr-un capăt în altul al străzii Povernei, bucureștenii se dau pe bicicletă, unii ținuți de șa ca să reînvețe mersul, alții ținuți mai molcomi doar de frica unei mașini ce-și cere imperios drepturile de neînțeles.

Bicicleta mea de acum e un Allegro ponosit, cursieră din anii '80, pe care un hoț de biciclete n-ar da nici doi bani. Când va fi făcută verde brotac cu roșu și lucitoare în soare, o să-mi iau un lanț serios. Lucru pe care vi-l recomand și vouă după ce veți avea din nou bicicletă.

Foto: Ionuț Leontie.

Cosmin Popan este jurnalist, blogger și unul dintre susținătorii acitiv ai veloculturii în România. Scrie pe Twitter la http://twitter.com/metropopan. Se îngrijește de cele mai frumoase biciclete din București la Ciclop.
 

Mai multe