Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită

9 septembrie 2022   Dileme on-line

Elite Art Club UNESCO, organizează în perioada 6 septembrie – 8 octombrie 2022 o serie de evenimente concentrate în jurul ideologiei specifice curentului Bauhaus, care propun un studiu contemporan al acestei mișcări. 

Proiectul, cofinanțat de Asociația Fondului Cultural Național (AFCN), intitulat Bauhaus – Form and Reform, are ca obiectiv principal expunerea publicului român la un set de noțiuni de bază despre această mișcare astfel încît să putem facilita integrarea în noua inițiativă interdisciplinară propusă de Uniunii Europeană intitulată “The New European Bauhaus”, care prezintă o nouă abordare a arhitecturii și structurării vieții urbane, care va avea un impact direct asupra orașelor și asupra vieții cetățenilor.

Seria de evenimente va debuta cu expoziția de design vestimentar a designerului Carmen Emanuela Popa, intitulată The Winner | Post BAUHAUS Experimental Fashion, și vizează interconexiunea dintre manifestările artistice întîlnite la începutul sec. al XX-lea, respectiv anii 1919 – 1933, cînd răspîndirea curentului Bauhaus deținea o supremație în materie de stilistică în artele plastice / aplicate, și o viziune contemporan-urbană a obiectului vestimentar experimental. Expoziția va putea fi vizionată între 6 – 12 septembrie, la galeria Senat, Strada Băiculești 29 între orele 10:00 – 18:00.

Al doilea eveniment, Conferința Bauhaus – Form and Reform, susținută de Lect. Dr. Ana Negoiță, va avea loc în sala Auditorium a Muzeului de Artă Recentă, în data de 8 septembrie, ora 17:00 și se va concentra pe istoria prezenței Bauhaus în România prin avangarda românească și brutalismul prezent în arhitectura secolului XX. 

Tot în cadrul proiectului vor fi organizate și două workshop-uri, organizate pe parcursul a 6 zile, susținute de artiștii Ștefan Crețu și Mircea Pop, intitulate Introduction to 3D Perspectives: Structure and Restructure, care se va desfășura pe 29, 30 septembrie și 1 octombrie, respectiv Introduction to Bauhaus: A Study on Illustration în datele de 6, 7, 8 octombrie. Workshop-urile se vor desfășura în cadrul Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite 3 – 5. Aceste workshop-uri se vor desfășura la Elite Art Gallery și vor avea la bază practici artistice specifice etosului Bauhaus: În cadrul acestora, participanții vor lua contact cu filosofia brutalistă și vor experimenta cu tehnicile menționate într-un cadru liber și informal.

Aceesul este gratuit pentru participarea la evenimentele din cadrul proiectului Bauhaus – Form and Reform, iar înscrierile se pot realiza completînd formularul online, valabil pe site-ul https://eliteart.org/bauhaus-form-and-reform/.

Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.

Proiect realizat în parteneriat cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Asociația Rhablliage.

Mai multe