Bate-n lemn

3 iunie 2014   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta îşi dedică dosarul superstiţiilor. Teologi, poeţi, istorici, etnologi şi redactori ai revistei explică mecanismul cultural şi psihologic al superstiţiilor şi le mărturisesc pe cele personale.

Andrei Pleşu face o analiză stilistică a perlelor de la televizor culese în ultima carte a lui Radu Paraschivescu, Muşte pe parbrizul vieţii: „România e inepuizabilă! Aşa se explică supraabundenţa „perlelor” pe care Radu Paraschivescu le culege şi le publică, de mai mulţi ani, sub diferite titluri, la Editura Humanitas. Ar putea continua pînă spre dimensiunile unei enciclopedii – şi sper să o facă. Să ne înţelegem: gogomănii, enormităţi, inepţii solemne vor fi existînd şi pe alte meleaguri. Dar ele nu se înghesuie, într-o proporţie atît de mare, la vîrful societăţii: în instituţiile diriguitoare ale ţării, în lumea vedetelor sportive sau culturale, pe micile ecrane, în ziare, în dezbaterile publice.”

Vintilă Mihăilescu, Ovidiu Nahoi, Gabriel Giurgiu şi Cristian Ghinea analizează şocurile post-electorale din Europa; Liviu Papadima comentează relaţia dintre sex şi educaţie în şcoală; Sever Voinescu scrie despre decăderea politică a Franţei; iar Matei Martin, despre apropiata expirare a aprobării de şedere în Rusia a lui Edward Snowden.

Aron Biro continuă seria de recenzii dedicate albumelor artiştilor invitaţi la ediţia de luna viitoare a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna, iar paginile de cultură mai cuprind şi un interviu cu coregraful Gigi Căciuleanu.
 

Mai multe