Avem şi noi străinii noştri

4 august 2010   Dileme on-line

Andrei Pleşu face o plimbare prin parcul Sub Arini din marginea Sibiului. Atletul de ocazie, bunicii cu nepoţi, plimbătorii de cîini, cuplurile tăcute, bicicliştii - toţi se relaxează, fericiţi să nu facă nimic.

Andrei Pippidi vorbeşte în SOS Bucureşti despre strada Luterană, unde atmosfera de provincie patriarhală s-a păstrat multă vreme. Aflaţi ce a mai rămas din colţul acesta de oraş, unde existau ateliere de pălării şi case ghiculeşti.

Cristian Ghinea scrie despre brandul de ţară, care iar a stîrnit scandal. Se uită şi la alte reclame de ţări care se difuzează pe CNN şi compară. Se pare că nu sîntem singurii care pariem pe imagini cu munţi şi mănăstiri. Şi nici prea convingători, din păcate.

V-aţi întrebat vreodată dacă cicăleala e o formă de violenţă? Constanţa Vintilă-Ghiţulescu aduce argumente în favoarea unui răspuns afirmativ.

Avantaje şi dezavantaje ale călătoriilor în care îţi iei un ghid şi mergi cu grupul sau, din contră, le faci de capul tău. Iaromira Popovici în Turism şi tururi le-a încercat şi pe unele şi pe altele la Praga şi Viena.

Dacă nu v-aţi săturat deja de gîlceava din jurul brandului de ţară, vă mai dăm încă o părere despre „Faza cu frunza”.

Scriitorul şi jurnalistul slovac Martin M. Simečka şi arhitectul maghiar László Rajk, fost publicist samizdat, nu sînt numai foşti disidenţi ai generaţiei mai tinere, ci şi fiii unor cunoscuţi comunişti persecutaţi. O dezbatere despre întrebări rămase fără răspuns în ceea ce priveşte implicarea generaţiei taţilor lor în comunismul de după război şi eşecurile dezbaterilor de azi asupra trecutului din fostele state comuniste.

Stela Giurgeanu a plecat în căutare de meşteşugari. Şi a ajuns la concluzia că lucrul manual se „dă”, în vreme ce handmade-ul se „vinde”.

Dilema veche îţi dă de gîndit!

Mai multe