Avem jurnaliștii cei mai europeni

16 decembrie 2010   Dileme on-line

Marţi, 14 decembrie, la aniversarea a 10 ani de existenţă, Institutul European din România a lansat prima ediţie a decernării Premiilor de Excelenţă ale Institutului European din România, dedicate, în acest an, jurnalismului în domeniul afacerilor europene. Selecţia premianţilor a fost efectuată de un grup constituit din membrii Consiliului de Administraţie, respectiv ai Consiliului Ştiintţfic Consultativ al Institutului European din România (www.ier.ro). Mircea Vasilescu, redactor-şef la Dilema veche, a câştigat Premiul de Excelenţă al Institutului European din România.

Pe lângă Mircea Vasilescu, premiul Euro-jurnalistul anului a fost acordat şi ziariştilor Anne-Marie Blajan (HotNews.ro), Cristian Hoştiuc (Ziarul Financiar), Luca Niculescu (RFI), Dan Cărbunaru (Gândul), Ionel Danca (The Money Chanel), Gabriel Giurgiu (TVR).

Trei dintre jurnaliştii care au câştigat acest premiu au scris sau încă scriu la Dilema veche: Mircea Vasilescu, care este redactorul-şef al revistei şi care semnează o rubrică săptămânală intitulată „Europa dumitale”, Gabriel Giurgiu a cărui rubrică se numeşte „Euro-skepsis”, şi Luca Niculescu, care a scris o perioadă pentru săptămânalul de tranziţie. Ceea ce demonstrează că Dilema veche a manifestat o preocupare permanentă pentru probleme europene. De altfel, revista a tratat în dosarele sale teme despre Uniunea Europeană încă de la începutul anilor '90, cînd spațiul public românesc nu era foarte interesat de astfel de probleme.

Mai multe