(Avan)premiere editoriale: Însemnări din vremuri tulburi și ținuturi exotice

18 octombrie 2018   Dileme on-line

Dilema veche vă prezintă în premieră un fragment din volumul Însemnări din vremuri tulburi și ținuturi exotice de Cristian Preda, apărut recent la Editura Polirom.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și, mai apoi, deputat european, Cristian Preda a ajuns, pentru întîlniri oficiale sau ca membru al unor echipe de observatori electorali, în țări dintre cele mai exotice. În prima parte a volumului, el relatează experiențele sale din state aflate în plin proces de democratizare, precum Bhutan, Kîrgîzstan, Madagascar, Nepal, Gabon, Coasta de Fildeș, Bolivia, Mauritania sau Guatemala. Autorul descrie procese electorale și aspecte ale vieții politice prea puțin cunoscute europenilor, schițînd portretele unor politicieni specializați în lovituri de stat, schimbări de constituții sau manevre care au aruncat țări întregi în haos. A doua parte reunește două extrase din jurnalul lui Cristian Preda, din 2007 și 2012, cînd au avut loc cele două suspendări ale lui Traian Băsescu, o perioadă de mari frămîntări și incertitudini politice. Împreună, cele două secțiuni ale cărții ne arată – cu exemple concrete – cît de greu se construiește o democrație și, odată obținută, cît de ușor poate fi pusă în pericol.

17 martie

Abdou Diouf m-a sunat pentru a mă felicita. Aflase de numire de la ambasadorul Pop, care l-a însoțit ieri pe ministrul Hărdău la Paris la o reuniune cu secretarul general. I-am spus că voi continua să-l reprezint pe TB la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Presa de sâmbătă avansează ipoteza că va fi propus un premier pesedist (Geoană) sau unul tehnocrat (precum Isărescu). De fapt, TB spusese ieri, în întâlnirea cu consilierii, că nu Tăriceanu, ci doar el însuși poate aduce PSD la guvernare. [...]

Nu vrea să discute chestiunea suspendării, despre care se tot vorbește, pentru a lăsa impresia că respectă Parlamentul. Nu vrea nici să negocieze o nouă formulă de guvernare individual, ci într-un format colectiv. De aici și ideea de a-i chema împreună pe liderii de partid, după discuțiile în care aceștia vin, rând pe rând, cu delegațiile fiecăruia. A făcut și o lungă pledoarie pentru descentralizare, inclusiv în privința școlilor, a căror direcție ar trebui – zice el – să treacă în sarcina consiliului local.

[...]

17 iunie 2012

Am fost la reuniunea Colegiului Director, ținută în fosta casă a Ceaușeștilor. Sinistră alegere! Erau acolo două tabere: în prima erau cei împinși de TB să forțeze ideea unui directorat de șase luni, stabilit rapid și care să negocieze apoi cu MRU; în a doua, echipa lui Blaga care voia o convenție extraordinară. Trebuie să spun că, în opinia mea, a doua soluție era mai logică. S-a impus varianta Convenției cu 36 la 14. Macovei și Falcă au încercat să argumenteze împotriva lui Blaga, dar tipi ca Stănișoară, Raicu, Radu F. Alexandru, ca și Doru Baconschi l-au susținut fățiș pe Blaga.

Am cerut, la sfârșitul reuniunii, derogare pentru a putea candida, fiindcă Monica, Sever și Doru beneficiau deja de o asemenea excepție de anul trecut. Nimeni nu s-a opus.

Seara, Doru mi-a trimis următorul mesaj: „Dacă vei câștiga, sunt terminat”. MRU era derutat: el spera ca varianta directoratului colegial să se impună. Cred că Falcă îl convinsese că așa stau lucrurile, pentru că primarul arădean – care-l sprijină pe MRU – mi-a spus și mie că e sigur de izbândă. 

18 iunie

De la trei după-amiaza la nouă seara, în discuții sterile, cu MRU, Sever, Monica, dar și Blaga, Flutur et alii. Singura noutate e aceea că tabăra Blaga se gândește să organizeze Convenția partidului peste 4 zile. Dezolant! Nu sunt deloc sigur că vom putea depune o moțiune.

În seara asta, a fost făcut public plagiatul lui Ponta. Evident că a dat vina pe Băsescu. De când a zis „dottore”, lumea e convinsă că furtul intelectual comis de premier e, de fapt, o mașinațiune a președintelui. [...] 

3 iulie

Zi foarte tensionată. Parlamentul de la București a fost reunit în ședință extraordinară. Tema anunțată era prezentarea discuțiilor din Consiliul European de săptămâna trecută. După ce s-a epuizat acest punct, USL a convocat sesiuni extraordinare suplimentare, având drept obiect revocarea Avocatului Poporului, revocarea președintelui Camerei și revocarea președintelui Senatului. Regulamentele au fost încălcate în mod grosolan: sesiunea extraordinară a fost convocată fără acordul șefilor în funcție, iar Robertei i-au reproșat în ședința comisiei juridice comportamentul dintr-o ședință pe care, de fapt, nu o condusese ea. Crin Antonescu și Valeriu Zgonea au fost aleși în cele două poziții de la camere.

Pe de altă parte, CCR a emis o „comunicare urgentă” (bun titlu!) către președintele Consiliului Europei, în care își expune îngrijorările referitoare la propriul statut. Am transmis respectiva comunicare – primită pe email de la Motoc – atât lui Dacian Cioloș, cât și comisarei Viviane Reding. Cea din urmă a reacționat: Selmayr, șeful ei de cabinet, mi-a confirmat că reacția sa va fi foarte dură.

Seara, am redactat o scrisoare pe care Daul i-o va trimite lui Barroso. Împreună cu Marijean Marinescu, am discutat respectiva scrisoare tot cu șeful de cabinet al lui Reding, care ne-a spus să nu mai invocăm articolul 7 din tratat. O făcusem deja, în câteva interviuri, la sugestia lui TB. Am vorbit, de altfel, cu președintele pentru a-i spune că reacția Comisiei va fi legată de MCV. „E inevitabil”, a comentat el.

Mai multe