#Auzimdebine: Sînge pentru o zi la festival, Harta Reciclării și bateriile uzate
Ni se repetă că românii sînt leneși, că nu vor să facă bine și că ONG-urile și firmele străine ne vor doar răul. Săptămînal, aici, vă demonstrăm contrariul.
● În urmă cu 1 an, cel mai non-conformist ONG din Cluj, Beard Brothers își propunea să cumpere o ambulanță complet dotată, pentru SMURD Cluj. Prin campania „Wheels for Life 1.12”, în decembrie au reușit să strîngă 120.000 de euro, mulțumită numeroșilor parteneri – dar nu se opresc aici. Își propun să achiziționeze o a doua ambulanță.
● Campania Blood Network, inițiată de Untold și Neversea revine și în acest an. Dacă donezi sînge la una dintre caravanele mobile, între 13 mai și 29 iunie, primești un bilet gratuit de o zi la unul dintre festivaluri. Locațiile și calendarul pentru donare, aici.
Și Subway a derulat „E cool să fii bun”, o campanie de încurajare a donării de sînge: pe 16 mai, donatorii din 15 orașe au primit gratuit în restaurante un sandviș italian sau falafel.
● Sute de bucureșteni au învățat să acorde primul ajutor la „Maratonul Resuscitării”, organizat de fundația SMURD, prin medici și voluntari, în mall-ul Promenada.
La Cluj, studenţi voluntari ai Facultății de Medicină „Iuliu Haţieganu” derulează un proiect numit „Road Safety”. Scopul este aprofundarea procedurilor în cazul unui accident rutier și a noţiunilor de prim-ajutor. Primul curs a fost duminică.
Iar la inițiativa Universității Politehnica Timișoara, pompierii ISU Banat oferă pe 20 și 21 mai cursuri gratuite de prim-ajutor studenților.
● ViitorPlus-Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Coca Cola HBC România, au dezvoltat Platforma Harta Reciclării, cu 7000 de puncte de colectare selectivă din întreaga țară. Pe www.hartareciclarii.ro găsiți și informații despre cum se reciclează fiecare tip de material.
● Raiffeisen Bank și Junior Achievement Romania au derulat competiția „Susțin educația financiară în comunitatea mea”. Peste 20.000 de elevi din 124 de licee au parcurs cursul online „ABCdar bancar”, în care au acumulat puncte. Dintre acestea, 8 licee au primit finanțări a cîte 4.400 de euro.
● Asociația Studenților Kinetoterapeuți din Universitatea Babeș-Bolyai a strîns bani pentru achiziţionarea primului defibrilator extern automat din Cluj-Napoca, care a fost amplasat în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”.
Tot în Cluj, la îndemnul profesoarei de engleză, Dana Grigorovici, elevii clasei a XII-a D din liceul Gheorghe Şincai și-au donat banii economisiți în ultimele cinci luni pentru primul spital de oncologie pediatrică din România. Da, este vorba despre spitalul construit de Dăruiește Viața.
● Schimbările încep cu fiecare dintre noi. Ion Gaftoneanu este un pensionar din Suceava și colectează mii de baterii uzate, pe care le duce la centrele speciale de colectare din magazine.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.