Autor colectiv
N. red.: Colaborarea dintre Dilema veche și "Țara lui Andrei" (desfășurată de-a lungul ultimelor săptămîni) include, ca un fel de bonus, acest articol care încearcă să-i motiveze pe cei care, prin proiectele lor, contribuie la dezvoltarea pe termen lung a comunităților din România. Pornind de la relatarea scrierii, în colectiv, a unui roman (înregistrat în Cartea Recordurilor), Marius Chivu le sugerează oamenilor din Țara lui Andrei că "Binele are autor colectiv".
Unde-s mai mulți, inspirația crește și lucrurile se fac mai temeinic. Știu bine ce spun, căci în ultimii ani m-am implicat în mai multe proiecte literare cu autor colectiv. Două dintre acestea, unul public, celălalt privat, le consider chiar foarte reușite.
Acum doi ani, împreună cu scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru și Răzvan Ţupa, am fost unul dintre cei patru naratori principali ai unui roman colectiv. Noi am conturat personajele, noi am stabilit subiectul și am trasat în linii mari acțiunea şi tot noi am ales și titlul romanului. Dar pentru scrierea lui am mai invitat încă 49 de scriitori (cu vîrste cuprinse între 20 şi 62 de ani; debutanţi sau, vorba clişeului, clasici în viaţă) și ne-am adunat cu toții în dimineața zilei de 15 decembrie 2012 în două laboratoare, echipate cu calculatoare, ale Facultăţii de Matematică. Scopul era să scriem împreună cel mai rapid roman din lume.
Presa a avut acces nelimitat pe toată durata evenimentului, jucînd şi rol de observator, căci proiectul a vizat ca recordul să fie înregistrat în
. De altfel, protocolul validării şi omologării recordului (
) a cerut ca procesul scrierii romanului să fie cronometrat de un arbitru oficial şi filmat integral; o echipă de operatori şi fotografi documentînd întregul eveniment.
Procesul scrierii acestui roman cu autor colectiv a decurs mai simplu decît v-ați imagina: noi, cei patru coordonatori, am împărţit naraţiunea în 53 de momente/secvenţe/episoade care au fost apoi comunicate şi distribuite scriitorilor, împărţiţi în patru echipe conduse de cîte unul dintre noi. Pe durata scrierii aveam voie să comunicăm unii cu alții, pentru a evita erorile factice, dar și pentru a da cît mai multă omogenitate și coerență, deopotrivă epică, dar și stilistică. Întîmplările prin care trec - în ziua Ajunului Crăciunului, înaintea anunțatului sfîrșit al lumii - cele zece personaje principale şi cele episodice, nenumărate, se intersectează şi se influenţează reciproc. Astfel, deşi construit şi scris modular (fiecare capitol funcţionează ca o povestire în sine, e o piesă dintr-un puzzle mai mare, avînd însă propriul desen), varianta finală a acestui roman colectiv este (surprinzător de) închegată, omogenă, coerentă. Cu micile, inevitabile, inadvertenţe, care nu fac decît să sporească umorul romanului, altfel deloc lipsite de momente lirice, dramatice, groteşti sau simbolice. Deși e scris în cheie realistă, romanul are momentele lui de fantezie şi delir, de supranatural și oniric.
este formulat astfel: „cel mai rapid roman din lume a fost scris de 53 de scriitori în 9 ore, 5 minute şi 8 secunde, de la momentul startului pînă la apariţia primului exemplar tipărit”. (Elaborarea subiectului şi scrierea în sine a romanului au durat 5 ore şi 35 de minute, restul timpului fiind necesar redactării, editării şi tipăririi.) Știu că v-am stîrnit curiozitatea, așa că n-o mai lungesc și vă spun că e vorba de romanul
. Poate fi găsit în librării.
Celălalt proiect în care autorul se întîmplă să fie și colectiv are loc în timpul cursului de scriere creativă pe care îl țin împreună cu Florin Iaru de două ori pe an. Pentru a scrie (dar, în general, pentru a deveni bun în orice ai vrea să faci) e nevoie de mult exercițiu, astfel încît cursul nostru propune mai multe jocuri pentru stimularea și îmbogățirea imaginației. Florin Iaru, spre exemplu, îi implică pe cursanți în scrierea unei povestiri colective în care fiecăruia îi revine conturarea unuia dintre personaje și dezvoltarea unei scene de conflict. Exercițiul propus de mine presupune ca fiecare să aleagă un loc de desfășurare, două personaje și o potențială intrigă, după care, prin tragere la sorți, se formează cupluri de cîte doi cursanți care trebuie să scrie împreună dialogul dintre cele două personaje, dezvoltînd intriga aleasă.
Cele mai bune texte rezultate în timpul cursului de scriere creativă sînt întotdeauna acestea, textele colective, cele scrise în doi sau în mai mulți. Din această colaborare, rezultă întotdeauna idei originale, scene mai complexe, replici memorabile. În plus, prin această colaborare care presupune și o anume competiție, cursanții sînt stimulați și învață să devină și ceva mai responsabili față de ceea ce scriu.
Dar autorul colectiv există și în afara literaturii atunci cînd într-un proiect, de orice natură ar fi acesta, sînt împlicați mai mulți oameni. Întotdeauna două, sau mai multe, capete gîndesc și, prin urmare, lucrează și creează mai bine. În fond, nu e nici o diferență între un roman bine gîndit și scris și un proiect bine gîndit și implementat. Și pe hîrtie, și în viață, ceea ce facem trebuie să inspire și să folosească celorlalți, tuturor. Comunității sau colectivului în care noi sîntem doar o părticică.