Aspecte pozitive. Amabilităţi în Orientul Mijlociu. Bond, James Bond

4 mai 2012   Dileme on-line

Mai 1985. Documentarea îmi spune că e vorba de o lună a dezastrelor. Sau poate că aşa îi place muzei Clio, să reţină cele mai neplăcute întîmplări. În orice caz, trebuie săpat adînc de tot pentru a aduce la suprafaţă detaliile pozitive ale perioadei. Aşa cum ar fi misiunea încununată de succes, a 17-a, a unei navete spaţiale americane. În cazul de faţă, a vehiculului Challenger.

Se produceau şi schimburi de amabilităţi între statul evreu şi vecinii săi. Israelul elibera nu mai puţin de 1.150 de prizonieri libanezo-palestienieni, în schimbul a trei militari din forţele armate proprii. Papa Ioan Paul al II-lea sosea într-o vizită în Olanda, iar în Guatemala era adoptată noua Constituţie a ţării.

În fotbal, Everton cîştiga Cupa Cupelor, Real Madrid triumfa în Cupa UEFA, în timp ce Juventus se impunea în finala de la Bruxelles, cu Liverpool, în Cupa Campionilor Europeni, graţie golului înscris din penalty de actualul preşedinte al forului european, Michel Platini.

Roger Moore era actorul care dădea viaţă pe marile ecrane lui James Bond, agentul 007, în pelicula A View to a Kill. Adversarul său era Christopher Walken, cel care interpreta personajul negativ, aflat în încercarea de a distruge Sillicon Valley şi de a căpăta monopolul în noua industrie a microcipurilor. Filmul a avut un buget de 30 de milioane de dolari, fiind cotat la peste 150 de milioane, la box office. Deşi producătorii şi-au frecat mîinile mulţumiţi de profit, criticii nu au apreciat subiectul, şi nici realizarea. Mai mult, nici actorul principal nu a fost entuziasmat de scenariu.

Toată lumea a fost însă de acord că melodia din coloana sonoră a fost o reuşită. Era interpretată de grupul britanic Duran Duran şi a avut evoluţii spectaculoase în principalele topuri de ambele părţi ale Atlanticului. Single-ul a ajuns nr. 1 în Statele Unite şi a urcat pînă pe 2 în Marea Britanie. Avea să fie ultima dată cînd toţi cei cinci membri originali ai grupului se aflau în acelaşi studio, pînă la reuniunea produsă 16 ani mai tîrziu, în 2001. Mijloacele de producţie muzicale au fost impresionante. Duran Duran au fost acompaniaţi de o orchestră compusă din 60 de muzicieni.

Foarte apreciat a fost şi videoclipul piesei, regizat de Godley & Creme, aceiaşi care lucraseră cu britanicii la transpunerea video a piesei Girls on Film în 1981. Acum, filmările au fost realizate la Paris, cu tot felul de spioni şi asasini, interpretaţi de chiar de membrii grupului, care efectuează mai multe operaţiuni de geniu prin Turnul Eiffel.

Voi încheia cu un teaser al începutului. De emisiune. S-a vorbit mult şi se vorbeşte demult despre revoluţii, şi soluţii, şi crize, şi... Nu ştiu cît îşi propune Dr. John să remedieze starea maladivului Mapamond, însă Revolution, cea dintîi piesă de pe noul său album, apărut luna trecută, sună extraordinar. Ajuns la 71 de ani, deţinător a cinci Premii Grammy şi inclus anul trecut în Rock and Roll Hall of Fame, dl Rebennack Jr. este o dovadă în plus că lumea nu poate trăi fără bătrîni. Şi nici muzica. Click pe butonul play de mai jos şi audiţie cu bine!

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator-prezentator timp de zece ani la Radio Contact, în perioada 1990-1999, răstimp în care a girat cele peste 270 de ediţii ale "Topului nostalgic" şi emisiunea "Contact Gold". Din primăvara lui 2011, a reluat seria "bătrîneştilor", prin Radio Grafii - o emisiune de oldies şi nu numai. Arhiva Radio Grafiilor poate fi ascultată aici.

Mai multe