Artista de 13 ani Ingrid Todea expune la Muzeul Hărților și Cărții Vechi

2 martie 2020   Dileme on-line

Muzeul Hărților și Cărții Vechi (strada Londra, nr. 39) vă invită mîine, 3 martie, de la ora 19, la vernisajul expoziției Unspoken, a artistei de numai 13 ani Ingrid Todea. Unspoken este un omagiu adus, în primul rînd, creionului.

Ingrid Todea are 13 ani, iar de 11 ani desenează. A fost o pasiune care doar s-a șlefuit în timp, plăcerea și bucuria de a se exprima pe hîrtie rămînînd aceleași de cînd era foarte mică. La ea talentul este de creator, nu de reproducător. Creionul și culoarea sînt mijloace prin care creează viziuni noi și povești, prin care emoțiile, călătoriile, cărțile capătă noi dimensiuni.

Lucrările din copilărie au mișcare și detalii; sînt povești în derulare cu detalii care, rearanjate, pot crea alte povești. Lucrările recente au trăire și detalii; trăire pentru că sînt turate la maximum de gîndirea, întrebările și neliniștea adolescenței, cu detalii care proiectează aceste trăiri în așa fel încît să trezescă altele în ochii privitorului.

Ca tehnică, în acest moment, se simte cel mai bine în creion. Umbrele și formele pe care le scoate din creion sînt infinite, iar mina presară magie pe hîrtie, sub mîna ei. Unspoken, expoziția care debutează pe 3 martie, este un omagiu adus, în primul rînd, creionului.

Este „unspoken” pentru că ea vrea să uităm pentru cîteva secunde de cuvinte, atunci cînd îi privim lucrările. Este „unspoken” pentru că vrea ca privitorul să facă un exercițiu de imaginație și să exploreze în adîncul sau, pentru a găsi ceva nou, ceva care să îi placă sau să nu îi placă, ceva care să îl facă să gîndească altfel sau să se bucure de o regăsire. 

Fiecare lucrare expusă este un zbucium care și-a găsit o rezolvare. Titlurile sînt din registre diverse: Timpul, Viața, Arta, Sărutul, Unspoken Love, Cancerul, Dislexia, Embrionul, iar fiecare ascunde întrebări, nedumeriri, trăiri, temeri, pe care ea a avut curajul să le înfrunte, să le privească în față, să dialogheze cu ele și apoi să le pună pe hîrtie. Ingrid este un creator curajos. Este un creator care se ascultă pe sine, își ascultă instinctul și are curaj să exprime exact ceea ce simte. De obicei, își însoțește lucrarea de o poveste, care și aceasta e foarte curajoasă.

Unspoken este apogeul unui moment important în evoluția artistică a lui Ingrid – este talentul înnăscut dus la șlefuire maximă de mîinile și mintea unui copil. Este curajul neîngrădit și libertatea maximă cu care s-a născut, pe care le-a simțit, de care nu s-a speriat, ba dimpotrivă, și le-a asumat și, împreună cu ele, a CREAT.

Unspoken, expoziția artistei Ingrid Todea, va fi găzduită de Muzeul Hărților și Cărții Vechi în perioada 3 - 10 martie.

Mai multe