Apocalipsa ca operă de artă
Cum ţi-a venit ideea proiectului The Last Archive şi ce presupune el, de fapt?
Ideea unei arhive care să conțină ziarele publicate pe 21 decembrie 2012, considerată ultima zi înainte de Apocalipsă s-a născut pe fondul psihozei colective legate de sfîrșitul lumii. Nu m-a interesat neapărat partea teribilistă a acestei povești. Predicții despre sfîrșitul lumii au fost și or să mai fie în continuare. Ce îmi pare diferit e contextul în care a apărut această previziune legată de 2012. Trăim timpuri tulburi, am impresia că am ajuns într-un punct de criză a imaginației, cînd nu mai vedem soluții la problemele noastre, sociale sau economice. Chiar dacă marea majoritate a oamenilor nu a luat în serios această previziune, exista și există în continuare o așteptare ca ceva să se întâmple, nu știm ce, dar ne dorim ca ceva să se schimbe.
Fiind un proiect artistic, funcția arhivei nu s-a încheiat în momentul în care am colectat ziarele. Îmi doresc ca Last Archive sa fie un proiect deschis, adresat unui artist care va crea o lucrare de artă în relație cu arhiva și care va fi expusă pe 21 decembrie, fix la un an de la "apocalipsă", devenind astfel o falsă celebrare a acelui moment.
Spuneai că proiectul investighează relaţia dintre ştiri şi sfîrşitul lumii. Ce ai descoperit cercetînd ziarele pe care le-ai primit din toată lumea?
Ziarele vin dintr-o altă lume decît cea actuală, o lume care a început să apună. Știrile în presa scrisă nu apar instant ca la televiziune sau ca pe Internet. De regulă, ediția unui ziar se încheie cu o seară înainte să apară ziarul. Apoi ziarul e trimis la tipar și dimineață ajunge în mîinile cititorilor. În acest context e interesant cum poți scrie azi, în calitate de jurnalist, despre apocalipsa care ar putea să aibă loc mîine, cînd de fapt nu știi ce va însemna acest mîine.
Mi s-a parut emblematic cum și-a început Gale Holland articolul despre apocalipsă din Los Angeles Times: "Today is the last day on Earth. Then again, if you're reading this, maybe not. "
De ce ar trebui cineva să intre pe indiegogo şi să susţină financiar acest proiect?
Cei care vor sa sprijine acet proiect e bine sa știe că toți banii donați vor fi folosiți pentru a oferi oportunitate pentru artist, despre care încă nu știm nimic, dar care va fi ales datorită calității proiectului lui pe baza unui apel public. Acesta va avea șansa să expună la tranzit.ro/București, într-un spațiu care e relevant pentru peisajul artei contemporane românești, parte dintr-o rețea europeană, care a fost fondat de Raluca Voinea, curatoarea pavilionului României din cadrul Bienalei de la Veneția din 2013.
The Last Archive, apocalypse and a new work of art from Vlad Basalici on Vimeo.
The Last Archive a fost înființată în decembrie 2012 de către Vlad Basalici, un artist care locuiește și lucrează în București. Această arhivă conține ziare din toată lumea care au fost publicate pe 21 decembrie 2012. Ziarele au fost colectate în urma unui apel public, cu sprijinul generos din partea oamenilor de pe diferite continente. Înființarea arhivei este prima parte a proiectului. Cea de-a doua parte a proiectului presupune invitarea unui artist care va crea o lucrare de artă sub forma unei instalații, realizată în relație cu arhiva. Fiind conștienți cît de important este ca un artist să fie plătit pentru munca sa, iniţiatorii The Last Archive doresc să îi ofere un sprijin financiar adecvat. Pentru asta, au pornit o campanie de crowdfunding pe indiegogo.
a consemnat Luiza Vasiliu