Apel pentru competenţă în instituţiile publice de cultură

30 ianuarie 2014   Dileme on-line

Bucureşti, 29 ianuarie 2013

În această perioadă se discută în Parlamentul României prevederi legale importante de care depinde calitatea actului managerial în instituțiile publice de cultură din România. De asemenea, la nivel local, sînt organizate concursuri pentru ocuparea poziţiei de manager în instituţii publice de cultură.

În acest context, mai multe organizaţii culturale, manageri culturali, specialişti în politici culturale şi artişti atragem atenția Ministerului Culturii, Comisiilor de Cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, Primăriei Capitalei, autorităților locale, politicienilor și altor profesioniști din domeniu asupra unor principii şi proceduri care afectează în prezent grav calitatea actului managerial în sectorul cultural public.

Am formulat în acest sens un „Apel pentru competență în instituțiile publice de cultură”, semnat de personalități culturale, operatori din domeniul cultural din România, artiști a căror voce se face astfel auzită în sprijinul respectării legii, în dorința de a îmbunătăți mediul cultural în care funcționăm cu toții.

Apelul a fost redactat de către Gianina Cărbunariu (regizor, Asociaţia DramAcum), Cristina Modreanu (critic de teatru, președinte Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului), Ioana Tamaș (specialist în management şi politici culturale), Dragoș Neamu, manager cultural (președinte Reţeaua Naţională a Muzeelor din România), Raluca Pop (facilitator cultural, președinte asociaţia MetruCub-resurse pentru cultură).

Textul Apelului și lista de semnături, care rămîne deschisă în continuare, sunt disponibile şi pe http://apelpentrucompetenta.wordpress.com, blogul creat special în acest sens. Apelul va fi depus la Comisiile de Cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, la Ministerul Culturii și la Primăria Muncipiului București.

Solicităm audiențe din partea instituţiilor cărora le este adresat prezentul Apel, împreună cu organizarea din partea acestora a unor dezbateri publice pe temele enunțate în Apel.

Pentru detalii suplimentare:
Gianina Cărbunariu - telefon 0724654069, e-mail gianina.carbunariu@gmail.com
Cristina Modreanu - telefon 0722792308, e-mail cmodreanu@yahoo.com
Ioana Tamaş - telefon 0729906597, e-mail ioana.cirstov@gmail.com
Dragoș Neamu - telefon 0744630307, e-mail dragos.eduard.neamu@gmail.com
Raluca Pop - telefon 0744399767, e-mail raluca.pop@m3culture.ro

Mai multe