Anul Vechi

4 ianuarie 2012   Dileme on-line

Cînd toată lumea vorbeşte despre Anul Nou, Dilema veche aruncă o privire căre Anul Vechi şi întreabă: la ce am rîs şi la ce am plîns în 2011? Pe lîngă o anchetă la care răspund toţi membrii redacţiei, dosarul mai conţine analize şi sinteze despre politica, economia, societatea, presa anului 2011. Colaborează: Dan Popa, Cristian Grosu, Iulian Comanescu, Florin Barbu.

Andrei Pleşu s-a uitat, în noaptea de Revelion, la programele TV şi a văzut aşa: „...monotonie, vulgaritate, lipsă de imaginaţie şi de haz, neprofesionalism, stereotipie verbală şi gestuală, efect ieftin, prost gust. Nu zic: au fost şi mici excepţii, datorate cîtorva actori înzestraţi, a mai fost şi chermeza barocă a lui Dinescu (cu oarecari abuzuri de fanfară), au mai fost, pe postul naţional mai ales, cîţiva lăutari autentici. Dar în general spectacolul era cu atît mai deprimant, cu cît se străduia să fie mai distractiv”.

Radu Cosaşu se adresează Serviciului Mondial pentru Organizarea Coincidenţelor cu o „informare”: „Încep prin a vă informa că, în anul 2011, am continuat să-mi bat capul cum să fac să nu mă mai mire nimic, cum – fără prefăcătorie – să fiu, dacă nu indiferent, cel puţin echilibrat în faţa ştirilor interne şi, cu deosebire, externe, cum să mă feresc de patetisme, respectînd clişeul în vigoare: a fi patetic = a fi prost”...

Pe Dan C. Mihăilescu l-a prins 2012 „rătăcind printre titluri”, aşa că prezintă (în topuri de trei ori de zece) cărţile care i-au atras atenţia anul trecut şi încheie cu o întrebare: „Ce ar fi scris I.L. Caragiale despre chestia cu calendarul mayaşilor?”.

Andrei Gorzo îşi continuă topul filmelor bune şi adaugă un top al filmelor proaste.

Apare joi, 5 ianuarie 2012.
La mulţi ani!

Mai multe