Andrei Istrățescu: Veni, vidi, vici

3 aprilie 2017   Dileme on-line

Rivalitatea dintre Oxford și Cambridge e binecunoscută iar competiția dintre cele două universități britanice nu se reduce la terenul academic. Există întreceri de canotaj și de rugby care se desfășoară de secole și există și un meci de șah anual, organizat pentru prima oară în 1873. Anul acesta confruntarea a fost cîștigată de ”umanioarele” de la Oxford, dar per total scorul rămîne în favoarea „științelor” reprezentate de Cambridge, 59-54, cu alte 22 de întîlniri terminate la egalitate.

Întrecerea Oxford-Cambridge a fost doar una dintre numeroasele competiții organizate în prima lună de primăvară. Amintesc doar campionatele naționale jucate sau începute în martie: campionatul iranian, cel grec, azer, georgian (feminin), polonez, german (feminin), sîrb și american. Printre ele, și cel românesc, atît open-ul general, cît și cel feminin.

În campionatul României, a cărui rundă finală a avut loc duminică, s-a impus convingător marele maestru Andrei Istrățescu (41 de ani). Abia revenit la federația română de șah, după ce în ultimii ani a jucat pentru Franța, Andrei Istrățescu a cîștigat campionatul la o jumătate de punct în fața marelui maestru Constantin Lupulescu și cu un punct mai mult față de un pluton format, printre alții, de marii maeștri Pîrligras, Manolache și Deac. La începutul concursului, juniorul Bogdan Deac părea hotărît să pună în pericol recordul din 1960 al lui Florin Gheorghiu, care a devenit campion național al României la 16 ani. Dar în runda a patra, Deac e oprit surprinzător de maestrul internațional Teodor Anton și n-a mai emis de atunci mari pretenții la podium. În fruntea clasamentului s-a plasat apoi marele maestru gălățean Marius Manolache, pînă în runda a opta, cînd a fost înfrînt de Andrei Istrățescu. Cu o singură remiză (în ultima rundă, cînd avea deja titlul asigurat), o singură înfrîngere (tot la IM Teodor Anton) și șapte victorii, Andrei Istrățescu redevine după aproape 25 de ani campion național. După exilul francez, lui acum pare să i se potrivească zicala latină veni, vidi, vici. Victoria în competiția națională supremă la șah (care anul acesta a avut o ediție foarte puternică) rămîne mai mult de palmares, noul campion încasînd 4.000 de lei ca premiu.

Competiția feminină a fost mai strînsă. Două jucătoare s-au distanțat de restul participantelor și au acumulat la final cîte opt puncte din nouă posibile: Corina Peptan, neînvinsă, dar cu două remize și Irina Bulmagă, care a avut opt victorii și o singură înfrîngere, la Peptan. În cele din urmă, în baza criteriilor de departajare, titlul i-a revenit Corinei Peptan, aflată la a douăsprezecea performanță de acest fel din carieră. Premiul ei: 2.000 de lei.

Campionatul din România s-a încheiat, dar o altă jucătoare din România este în continuare implicată într-o competiție națională aflată în desfășurare. Este vorba de Sabina Foișor, o obișnuită deja a campionatului Statelor Unite. În competiția similară masculină au luat startul Wesley So, Fabiano Caruana și Hikaru Nakamura, numărul doi, trei și respectiv șase mondial. Așa că e clar de ce se spune că e unul dintre cele mai tari campionate naționale la ora actuală. Ca exemplu, după patru runde, Gata Kamski, altădată favorit constant la titlu, era pe locul 11 din 12. Locul unu în campionatul SUA înseamnă un premiu de 50.000 de dolari, de 50 de ori mai mare decît cel din campionatul din România.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 53 va fi prezentată în ediția următoare a rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 52: 1. Cd6! Dxd6 2. Dd7! Db8 3. Dxe8+! Dxe8 4. Tf8+ Dxf8 5. exf8T#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Marele maestru Andrei Istrăţescu la masa de joc.

Mai multe