Anarhia: pro sau contra

27 noiembrie 2012   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta aduce argumente pro şi contra dezordinii în stat. Scriu în dosarul coordonat de Matei Martin antropologul Bogdan Iancu, profesorul Răzvan Ion, sociologul Mircea Kivu, jurnalistul Laurenţiu Diaconu-Colintineanu ş.a. „Libertatea - în raport cu ceilalţi sau în raport cu statul - are o dinamică specială. Trebuie mereu negociată şi protejată. Iar excesul de libertate nu poate fi corectat decît prin şi mai multă libertate", scrie Matei Martin în Argument.

Andrei Pleşu diagnostichează „O boală letală: vanitatea" - „Orice vanitos are în raniţă bastonul de dictator".

Terry Gilliam, unul dintre cei mai importanţi regizori contemporani, povesteşte într-un interviu acordat Luizei Vasiliu despre cum a filmat cel mai nou proiect al său la Bucureşti şi declară: „Don Quijote are o obsesie pentru mine!”

Vintilă Mihăilescu discută atitudinile noastre culturale faţă de animale: „Ne-am definit secole de-a rîndul prin opoziţie cu animalul, cu „fratele nostru, porcul".

Rodica Zafiu ne poartă prin istoria complicată a relaţiei lingvistice dintre cuvintele „pitic" şi „chitic".

Tot săptămîna aceasta apare şi Dilemateca de decembrie, în care veţi putea citi un interviu cu scriitoarea Zeruya Shalev, un dosar despre Matei Călinescu semnat de Călin-Andrei Mihăilescu, o avanpremieră Alberto Manguel, o anchetă („Faţă de care dintre cele zece porunci sînteţi cel mai înţelegători?"), cronici şi recenzii la cele mai importante apariţii din ultima vreme de la noi.
 

Mai multe