Anand și Carlsen, yoghinul și copilul

31 decembrie 2017   Dileme on-line

Oricît ar părea de senzațional, a fost logic și e explicabil. Anand a redevenit campion mondial la șah rapid1. A mai obținut acest titlu și în 2003, dar cel de luna aceasta e mai important. Anand a demonstrat că poate domina elita șahului mondial și la 48 de ani, deși unii se întrebau de ce nu se retrage. Care e explicația? Indianul e o oală de șah care dă pe-afară de experiență și cunoștințe. Și a jucat liber de obligații, pentru că deja e în istoria șahului. Adversarii lui s-au luptat cu un yoghin calm și surîzător, care nu afla niciodată acolo unde ei loveau. Erau ei mai tineri și mai rezistenți, dar la șah rapid contează mai puțin puterea de calcul, pentru că nu ai destul de timp de gîndire. Contează mai mult intuiția și încrederea în ea – ceea ce Anand are din plin.

Aceasta e partea de discurs de la o imaginară ceremonie de încoronare de campion. Tehnic însă, lucrurile au stat mai simplu, dar parcă mai spectaculos: Anand nu a pierdut nici o partidă, a cîștigat șase și a remizat nouă. Printre victimele sale – ce bucurie reținută trebuie să fi avut, căci yoghinul nu are voie să jubileze – însuși Magnus Carlsen, cel care i-a luat titlul de campion mondial la șah clasic în 2013. Atunci, lumea îl și vedea luînd calea ashramului, dar surpriză: indianul a mai reușit între timp vreo două reveniri, în afară de cea despre care vorbim. Una în 2014, cînd a redevenit șalanger la titlul mondial, în fața multor altor pretendenți mai bine cotați, și alta în 2016, cînd a fost aproape să redevină iar șalanger, dar a terminat turneul candidaților după Karjakin, deși în partida directă l-a învins.

Ideea e că nu ne învățăm minte că în șah vîrsta nu e neapărat un handicap. Și doar povestea lui Anand ne-au mai spus-o la vremea lor și Smîslov, care, dacă nu era Kasparov, era să redevină șalanger la 63 de ani, și Karpov, cu al său fenomenal succes de la Linares din 1994, pe cînd avea 43 de ani, și Lasker, care a deținut titlul mondial pînă la vârsta de 53 de ani, ca să nu mai spun de Korcinoi, care după 80 de ani juca în turnee din scaunul cu rotile.

După turneul de șah rapid2, a urmat cel de blitz3. Aici Anand a luat bronzul, după Carlsen și Karjakin. Victoria lui Carlsen are de asemenea o explicație logică și mai ales psihologică. Carlsen e șahistul care se joacă la masa de șah. E șahist de dinainte de a învăța tabla înmulțirii. De mic s-a jucat cu piesele de șah, pe tablă, pe sub pat, prin cadă, cînd făcea baie. Jocul de șah e pentru el în primul rînd joc, și apoi șah. Și cum blitzul e și el mai mult joc decît șah, Carlsen trebuie să se fi simțit provocat: cum, la jocul meu preferat să nu ies campion?! Jocul meu, pe care îl jucam cu surorile mele pe cînd ne tîram pe burtă prin cameră?! Carlsen s-a jucat, nu a jucat – așa a abordat turneul și aici e cheia succesului său. Iar tabela tehnică în cazul lui arată sec: 13 victorii, șase remize și două înfrîngeri, cu un punct și jumătate mai mult decît următorul clasat.

___________________________

  • La șah rapid, jucătorii au mai puțin timp de gîndire decît la șahul clasic, dar mai mult decît la blitz. La acest turneu, timpul de gîndire pentru o partidă de șah rapid, per jucător, a fost de 15 minute plus 10 secunde adiționale per mutare pentru întreaga partidă. Turneul a avut 15 runde.
  • Campionatele mondiale de șah rapid și de blitz din 2017 (2017 King Salman World Rapid and Blitz Chess Championships) s-au jucat între 26 și 30 decembrie la Riyadh, în Arabia Saudită. Au fost două categorii pentru fiecare dintre ele, mixt și de femei. Campionii la mixt au luat cîte 250.000 de dolari premiu, iar campioanele cîte 80.000 de dolari.
  • La blitz, jucătorii au avut fiecare cîte trei minute plus două secunde adiționale per mutare pentru toată partida.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 91 va fi prezentată în viitoarea rubrică „În alb și negru”. Soluția diagramei 90: 1. Nxh7+! Rxh7 2. Txd6 Nxd6 3. Th4+ Rg8 (3… Rg6 4. Dd1! și amenințarea Dh5 e imparabilă; de exemplu, 4… Te5 5. Nxe5 Nxe5 6. Dh5+ Rf6 7. Df5+ Re7 8. Dxe5+ +/-) 4. Th8+! Rxh8 5. Dh6+ Rg8 6. Dxg7#

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Anand și Carlsen în timpul meciului pentru campionatul mondial din Chennai, India, 2013. Credit: chessbase.com/india.

Mai multe