Am putea vedea un mamut viu?

29 aprilie 2015   Dileme on-line

Reuşită ştiinţifică extrem de controversată: o echipă internaţională de cercetători a reuşit să realizeze prima secvenţiere completă a genomului de mamut lînos, potrivit BBC. O altă echipă, alcătuită din savanţi americani, încearcă deja să studieze caracteristicile acestui animal, inserînd gene de mamut lînos în celule stem recoltate de la elefanţi. Întrebarea care se pune este cît de etic ar fi ca mamuţii lînoşi să fie readuşi la viaţă.      

"Ar fi foarte amuzant, în principiu, să vezi un pui de mamut viu, să vezi cum se comportă şi cum se mişcă", spune cercetătorul suedez Love Dalen, de la Muzeul de Istorie Naturală din Stockholm.

Cu toate astea, el nu vrea ca studiul pe care l-a realizat să fie utilizat în acest scop. "Mi se pare că o astfel de încercare ar putea aduce suferinţă pentru femelele de elefant şi de asemenea nu ar fi un proiect justificabil din punct de vedere etic", declară savantul.

Profesorul şi ceilalţi cercetători din echipa pe care a coordonat-o afirmă cu tărie că nu încearcă să readucă mamuţii la viaţă. O organizaţie cu sediul la San Francisco, Long Now Foundation, afirmă însă că tocmai acesta a fost scopul echipei internaţionale de savanţi.

Fundaţia susţine că obiectivul suprem al acelei echipe este de a produce noi mamuţi, capabili să repopuleze zone vaste din tundra şi pădurile boreale din Eurasia şi America de Nord.

"Scopul nu este de a produce copii perfecte ale mamuţilor lînoşi dispăruţi, ci de a se concentra pe adaptările realizate de mamuţi, de care elefanţii asiatici au nevoie pentru a putea să trăiască în climatul rece al tundrei", precizează ONG-ul amintit.

Fundaţia sprijină o echipă de savanţi de la Universitatea Harvard, care utilizează tehnici de inginerie genetică, pentru a insera gene de mamut în celule vii de elefant.

Obiectivul declarat al fundaţiei este de a insera material genetic de mamut, creat pe cale sintetică, în interiorul unui ovul de elefant, care va fi plasat apoi în organismul unei femele de elefant, care trăieşte într-o grădină zoologică. Presa internaţională afirmă că acest experiment ar putea debuta pînă în anul 2018.

Citiți și ascultați mai multe pe

.

Mai multe