Alte tradiţii de Crăciun

20 decembrie 2011   Dileme on-line

Pentru că tot am stabilit, acum două numere, că (iar) vine Crăciunul, să aruncăm un ochi şi-n ogrăzile altor ţări, pentru a vedea cum stă treaba "la ei". Astfel, asemeni lui Moş Crăciun, facem ocolul lumii într-o seară, deschizînd binişor calculatorul/laptopul/iPhone-ul şi citind în The New York Times despre 6 tradiţii de Crăciun din întreaga lume.

Dacă v-aţi săturat de toată nebunia de sărbători de la noi, daţi o fugă pînă în Anglia. În Castleton (comitatul Derbyshire), puteţi asculta (şi cînta) colinde în peşterile spectaculoase din zonă, printre care se numără şi Treak Cliff Cavern, de unde se extrage faimoasa piatră semipreţioasă Blue John.

Sau poate vreţi să mergeţi direct la Ierusalim, unde Crăciunul este sărbătorit cu bucurie în cartierul creştin al vechiului oraş. Iar apoi să străbateţi cei aproximativ 9 km pînă la Bethleem - locul naşterii lui Iisus Christos.

Dacă sînteţi mai aventuroşi, mergeţi pînă în Oaxaca, Mexic, să vedeţi Las Posadas - procesiunile care refac drumul Mariei şi al lui Iosif în căutarea adăpostului. Ori urmaţi tradiţia "spartului farfuriilor" - prin care oamenii cumpără buñuelos (un fel de gogoşi crocante), acoperite cu zahăr sau sirop, de la standurile din faţa catedralelor, pentru ca apoi să spargă farfuriile de ceramică, fapt ce semnifică sfîrşitul anului.

Ajungînd în Québec, Canada, vă întremaţi cu o plăcintă cu sirop de arţar de la "Le marché de Nöel" din Vieux-Port de Québec, şi apoi aveţi de-ales: schiaţi pe cîmpia lui Abraham, patinaţi la Place d'Youville sau vă plimbaţi cu sania trasă de cîini la Chenil La Poursuite.

Trecînd graniţa în Statele Unite, mergeţi în Taos, New Mexico, să vă-ncălziţi la un foc în aer liber şi să vă pregătiţi pentru reîntoarcerea pe Bătrînul Continent, la Roma. Aici, pe 24 decembrie, aproape de momentul începerii slujbei ţinute de Papă la miezul nopţii, va fi dezvelită scena nativităţii din Piaţa Sf. Petru. Pînă în Ajun, puteţi merge la tîrgul de Crăciun din Piazza Navona, de unde să cumpăraţi figurine cu personaje religioase, dar şi păpuşi din pînză şi paie, înfăţişînd-o pe vrăjitoarea italiană La Befana. Despre ea se spune că, de Bobotează, zbura pe mătura ei şi cobora pe coşurile caselor pentru a lăsa dulciuri sau bucăţi de cărbune.

Odată întorşi acasă după aşa un drum, relaxaţi-vă, luaţi-vă un ceai fierbinte, aromat sau o cană de vin fiert şi bucuraţi-vă de... Tom & Jerry. Crăciun fericit!

(Patricia Mihail)

Mai multe