Alexandru Tomescu va susține astăzi, împreună cu pianista Sînziana Mircea, un „Concert pentru libertate”, live pe pagina de Facebook Qreator by IQOS

22 decembrie 2020   Dileme on-line

Într-un interviu anterior, publicat în Dilema Veche în luna iunie, înainte de concertul susținut în cadrul seriei Qreator – Home Together Edition, Alexandru Tomescu spunea: „Cred că trebuie să profităm din plin de înlesnirile pe care ni le oferă tehnologia și să păstrăm, în același timp, intactă substanța muzicală”.

Iată că astăzi, începînd cu ora 19:00, pe pagina de Facebook Qreator by IQOS, violonistul Alexandru Tomescu revine live în Qreator by IQOS, spațiul din Aviatorilor 8A, pentru a oferi virtual un concert special de sărbători, însoțit, de data aceasta, de pianista Sînziana Mircea.

Concert pentru libertate” este un prilej de bucurie muzicală, dată de talentul imens al celor doi artiști, dar și de contextul în care acest concert este susținut. Finalul acestui an atît de tumultuos nu face decît să creeze o nevoie tot mai acută de artă, de muzică, de lucruri care bucură sufletul.

Și dacă tot vorbim despre bucurie, una dintre dintre surprizele concertului o reprezintă prezența pe aceeași scenă a pianistei Sînziana Mircea, care îl va acompania pe Alexandru Tomescu pe toată durata concertului și alături de care va interpreta, în premieră, o adaptare pentru vioară și pian a Simfoniei a IX-a de Ludwig Van Beethoven. Simfonia a IX-a reprezintă, de asemenea, lucrarea din care este extras Imnul Europei, aceasta fiind creată pentru a transpune în muzică versurile poeziei „Odă bucuriei”, scrisă de Friedrich von Schiller în 1785.

Considerată cea mai cunoscută și apreciată lucrare a lui Ludwig Van Beethoven, compusă cînd acesta își pierduse deja auzul, Simfonia a IX-a a fost scrisă pentru orchestră, cor și soliști, însă, în seara aceasta, cei care vor urmări live concertul, vor asista la o premieră, pentru că cei doi vor interpreta o adaptare pentru vioară și pian.

Alexandru Tomescu a cîntat pe cele mai renumite și rîvnite scene de concert: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théître des Champs Elysées (Paris), Great Hall of the Moscow Conservatory sau Concertgebouw (Amsterdam). Pentru virtuozitatea lui, a cîștigat dreptul de a cînta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, aparținînd Statului Român. Atunci, a promis că îi va face sunetul auzit de către toți românii. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări și a cîștigat numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică (Marguerite Long – Jacques Thibaud, George Enescu, Paganini și Sarasat).

Sînziana Mircea este prima pianistă din România care a primit titlul Young Steinway Artist, atribuit celor mai promițătoare talente din întreaga lume. A debutat la 7 ani pe scena Ateneului Român. În 2016, cînd debuta pe scena Carnegie Hall, spectacolul ei a fost sold out, iar publicul american a ovaționat-o minute în șir. A încîntat mii de oameni pe scene importante: Carnegie Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall.

Concertul se desfășoară fizic, fără spectatori, și va transmis live pe pagina de Facebook Qreator by IQOS. Participarea nu presupune niciun cost din partea spectatorilor virtuali.

Material susținut de Qreator by IQOS

Mai multe