Alexandru Tomescu deschide noua stagiune de la Sala Radio

1 octombrie 2018   Dileme on-line

Sala Radio – cea mai mare sală de concerte simfonice din România, dotată cu cea mai mare orgă din țară şi din sud-estul Europei – își redeschide porțile pentru stagiunea de concerte 2018-2019.

Noua stagiune este una aniversară și va fi marcată de trei evenimente cu totul speciale: sărbătorirea celor 90 de ani de la înființarea postului public Radio România (1 noiembrie) – cifră ce reprezintă și vechimea Orchestrei Naționale Radio, Centenarul României (1 decembrie) și Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a IV-a (18-25 noiembrie).

Stagiunea se va deschide vineri, 5 octombrie 2018, prin concertul Orchestrei Naționale Radio (dirijor: Julien Salemkour), în cadrul căruia apreciatul violonist Alexandru Tomescu va interpreta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, semnat de Erich Wolfgang Korngold.

Considerat unul dintre fondatorii muzicii de film, elev al compozitorilor Gustav Mahler şi Alexander von Zemlinski, Korngold a compus muzica pentru 16 pelicule de la Holywood și a obținut două premii Oscar. În 1935 a semnat un contract cu Warner Bros. și a creat prima coloană sonoră originală pentru filmul Captain Blood, moment ce a însemnat afirmarea lui Korngold drept unul dintre primii compozitori de la Hollywood apreciați la nivel mondial. În cea de-a doua parte a serii veți asculta Simfonia a V-a de Gustav Mahler, cunoscută publicului larg și grație includerii unui pasaj din lucrare în celebrul film Moarte la Veneția (1971), regizat de Luchino Visconti.

Miercuri, 10 octombrie este rîndul Orchestrei de Cameră Radio să își facă debutul în noua stagiune de la Sala Radio, cu un concert derulat sub bagheta tînărului dirijor român Vlad Vizireanu, care se bucură deja de o carieră internațională. Programul serii va cuprinde una dintre creațiile marelui Mozart:  Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră, Requiem-ul în do minor semnat de contemporanul său, compozitorul italian Luigi Cherubini și Musique pour Radio, uvertură pentru orchestră mică – partitură ce aparține compozitorului român Filip Lazăr.

Evenimentul se va desfășura cu participarea violonistei Cristina Anghelescu – solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio România – și a Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu).

Dirijorul Julien Salemkour a studiat la Musikhochschule din Hanovra și la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet și concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera – New York, Teatro alla Scala – Milano, Semperoper – Dresda, Staatskapelle Berlin şi Orchestra Simfonică Radio – Berlin. În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atît rolul de dirijor cît şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea. 

Unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Alexandru Tomescu se bucură de privilegiul de a interpreta, începînd din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu : vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista cîtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théître des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.

Vlad Vizireanu şi-a făcut debutul cu London Symphony Orchestra la Barbican Hall, fiind unul dintre cei trei finalişti ai Concursului Internațional de Dirijat „Donatella Flick” – Londra (2016). A obținut premiul al II-lea la Concursul Internaţional Cadaqués (Spania), în urma căruia a dirijat un concert televizat, alături de Cadaqués Symphony, în L’Auditori Hall din Barcelona. În toamna anului 2013 şi-a făcut debutul la Festivalul Internaţional „George Enescu”, unde a dirijat o orchestră formată din membrii Pittsburg Symphony şi Camerata Regală, iar la ediţia din 2015 a dirijat Camerata Regală, avînd-o ca solistă pe violonista Rebekka Hartmann. A fost invitat la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, unde va dirija Orchestre National de Lille. Este în prezent director muzical al Orchestrei Simfonice din North Shore, Long Island (New York – SUA) şi dirijor asistent al Thousand Oaks Philharmonic.

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Sala Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Sala Smetana – Praga, Finlandia Hall – Helsinki etc. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitată a festivalurilor Prague Spring şi Helsinki Festival.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Mai multe