Alexandru Tomescu: „Cred că trebuie să profităm din plin de înlesnirile pe care ni le oferă tehnologia și să păstrăm, în același timp, intactă substanța muzicală”

4 iunie 2020   Dileme on-line

În seara aceasta, de la ora 19:30, seria Qreator – Home Together Edition continuă cu un concert special al violonistului Alexandru Tomescu. Un artist desăvîrșit, Alexandru Tomescu creează cu fiecare atingere a corzilor viorii sale Stradivarius un univers infinit, locuit de creaturi sonore fascinante. Pentru virtuozitatea lui, a cîștigat dreptul de a folosi vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de patrimoniu național, și a promis că îi va face sunetul auzit de către toți românii.

Alexandru Tomescu a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre despre muzica trăită cu toată ființa, despre relația cu publicul chiar și în vremuri de pandemie și despre programul concertului pe care îl va susține online în această seară, special pentru comunitatea Qreator.

Alexandru Tomescu, ce-ai fi crezut despre ideea de a concerta live exclusiv online înainte de 15 martie și ce crezi acum?

Concertele online erau ceva despre care știam că există, dar pe care nu le experimentasem niciodată. Știam, de exemplu, de celebrul experiment cu YouTube Symphony Orchestra, acel ansamblu reunit online cu muzicieni de pe cinci continente. Între timp, această pandemie a adus toți artiștii în online, chiar și pe cei mai conservatori dintre ei. Cred că trebuie să profităm din plin de înlesnirile pe care ni le oferă tehnologia și să păstrăm, în același timp, intactă substanța muzicală. Desigur, nimic nu poate înlocui senzația de exuberanță, exaltare pe care o ai în fața unei săli arhipline. Sînt solist al Orchestrei Naționale Radio și sînt obișnuit cu publicul cald și entuziast al acestei Săli de concerte de elită. Pentru publicul virtual însă, îmi voi folosi imaginația.

Proiectul Qreator încearcă să apropie artiștii artelor interpretative de publicul lor într-o vreme în care concertele nu se mai pot ține. Tu cum abordezi colaborarea cu Qreator: te pregătești ca pentru orice concert sau e altfel?

Fără îndoială, Qreator este un proiect binevenit, foarte util, mai ales în contextul actual. Pregătirea concertului este la fel ca la orice alt eveniment, cu maximă seriozitate, fiecare element, fiecare notă muzicală trebuie să fie integrată într-un tot coerent. Lucrul mai puțin obișnuit este acela că la un concert online nu îți vezi publicul, nu poți interacționa direct cu el. Să știți că acele aplauze de la sfîrșitul unui concert sînt atît de importante: o eliberare, o purificare, atît pentru public, cît și pentru artist.

Pentru artiștii ca tine, calitatea sunetului pe care-l aud spectatorii este una dintre cele mai importante griji de cîte ori ieșiți în public. Din acest punct de vedere, te îngrijorează transmisia online?

Nimic nu a fost lăsat la voia întîmplării, îmi place să mă asigur că toate micile detalii sînt luate în considerare. Atunci cînd între tine și public se interpune un microfon (o situație mai rar întîlnită la concertele de muzică clasică), atunci tot ce ține de partea tehnică (microfon, cabluri, baterii, amplificator, conexiune internet etc.) trebuie să fie cel puțin la cel mai înalt nivel. Răspunderea pentru calitatea sunetului concertului o împart 50%-50% cu cei care se ocupă de partea tehnică, iar cînd vine vorba despre sunetul muzicii pe care o am în cap și în inimă, nu îmi place să glumesc sau să accept jumătăți de măsură. Sînt însă liniștit în ceea ce privește concertul Qreator pentru că știu că voi colabora cu cei mai buni tehnicieni de pe piața românească.

În fața publicului care te va asculta și vedea online, mizezi pe virtuozitate sau pe sentiment, pe claritate sau pe volum?

Mizez, în primul rînd, pe sinceritate - cred că este calitatea fără de care nici un demers nu poate avea sorți de izbîndă. Într-un concert este întotdeauna un cocktail de stări, de emoții, este foarte greu, dacă nu chiar imposibil să-ți propui să mizezi doar pe partea de virtuozitate, de exemplu. Virtuozitatea neînsuflețită de implicarea emoțională este muzică moartă, muzica trebuie să o trăiești de fiecare dată cu toată ființa ta, cu toată naivitatea și dramatismul de care ești în stare. Altfel, un concert este ceva plicticos, ceva ce mai devreme sau mai tîrziu va fi redat mulțumitor de roboți. În lumea aceasta, în care inteligența artificială este tot mai răspîndită, cred că emoțiile artificiale nu-și au locul. Cel puțin pentru moment.

                             

Programul recitalului tău urmărește o succesiune stilistică și temporală clară: Bach, apoi Paganini și apoi compozitori ale căror cariere au prins bine de tot secolul XX: Enescu, Ysaye, Baczewicz, Kreisler. Vii de departe și ajungi aproape de noi. Cînd ai alcătuit programul la ce te-ai gîndit?

Am dorit să invit publicul la o plimbare prin această uimitoare grădină de sunete dedicată exclusiv viorii solo. Este o călătorie temporală, evident, dar și una spirituală, de la claritatea lumii lui Bach la intensitatea tipic italiană a lui Paganini. Și încă nu știți tot programul - pentru că am și piese pregătite pentru bis, ca întotdeauna. Dar... cum dai un bis atunci cînd nu poți auzi aplauzele publicului virtual? Vom vedea la concert!

Dacă ai avea de ales să concertezi o singură dată cu unul dintre dirjorii Sergiu Celibidache și Herbert von Karajan, pe care l-ai alege?

L-aș alege pe Sergiu Celibidache. Sper că și el m-ar alege pe mine. :)

Preferi recitalul sau concertul?

Recitalul, pentru că pot fi mult mai liber, mai creativ pe scenă.

Preferi studioul de înregistrări sau sala de concert?

Sala de concert, fără nici o ezitare, fie că este vorba despre un concert live sau de o sesiune de înregistrări.

În seara aceasta, Alexandru Tomescu va cînta online pentru comunitatea Qreator. Vă invităm să vă bucurați de muzică live, de la ora 19:30, pe pagina de Facebook a Qreator. Toate detaliile despre concert pot fi găsite aici. Participarea la evenimentele online nu presupune nici un cost din partea spectatorilor.

Qreator este spațiul creativilor și al creatorilor, construit să aducă oamenii împreună. Este locul potrivit pentru cei care inovează, care sînt inspirați și duc inspirația mai departe. Un loc al oamenilor pasionați de artă, tehnologie și de intersecția dintre ele.

Seria Qreator – Home Together Edition  încurajează publicul să se conecteze de acasă la evenimentele online. În fiecare săptămînă, Qreator aduce în continuare arta în viața oamenilor și deschide ușa virtuală invitaților lor, găzduind concerte, piese de teatru sau talk-uri, exclusiv pe Facebook Qreator.

Credit foto: Ioana Hameeda Chiriță

Mai multe